Take a fresh look at your lifestyle.

Câți români poartă numele Sfântului Andrei

0 4

sfantul-andrei-2Creștin-ortodocșii îl sărbătoresc pe 30 noiembrie, în ultima zi de toamnă, pe Sfântul Apostol Andrei, creștinătorul neamului românesc, numit și “Cel dintâi chemat” întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Această sărbătoare este cunoscută pentru obiceiul de a pune grâu la încolțit pentru testarea belșugului din anul următor.

Aproape 720.000 de români, dintre care 368.523 bărbați și 349.079 femei, își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei, potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administrației și Internelor (MAI).

Din Biblie aflăm că Andrei este fratele apostolului Petru. Originari din Betsaida, localitate situată pe malul Lacului Genezaret, ei aveau o casă în Capernaum și erau pescari. Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul. Când a văzut, a doua zi după Botezul lui Iisus în Iordan, pe dascălul său Ioan arătând către Iisus și zicând: “Iată Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii”, Andrei l-a urmat pe Hristos, spunându-i fratelui său Petru: “Am găsit pe Mesia, care se tâlcuiește Hristos”. De aceea Andrei a fost numit “Cel dintâi chemat”.

Citește și …
Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Andrei, protectorul României

Numele “Andrei” derivă din grecescul “Andreas”, care înseamnă “viteaz”, “bărbătesc”. Tradiția Bisericii arată că, după înălțarea lui Hristos la cer și după Cincizecime, apostolii au tras la sorți ca să meargă în toată lumea pentru propovăduire. Atunci, lui Andrei i-au căzut sorții să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia și Macedonia, cu ținuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre și Sciția (în prezent Dobrogea) și până în Crimeea. Andrei a avut și un sfârșit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus Crucea Sfântului Andrei.

Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roșie încă din 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat ”Ocrotitorul României”. Același for de conducere al Bisericii a decis ca ziua de prăznuire a sfântului, 30 noiembrie, să fie proclamată sărbătoare bisericească națională. Ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică și este zi liberă din 2012.

sfantul-andrei-1

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata