Take a fresh look at your lifestyle.

Ora de vară 2016! România trece la ora de vară sâmbătă noaptea spre duminică

0

schimbare-oraRomânia trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă spre duminică, adică între 26 și 27 martie. În noaptea schimbării vom dormi mai puțin cu o oră și asta pentru că ceasurile vor fi date înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Conceptul orei de vară a fost adus în discuţie pentru prima dată de entomologul neo-zeelandez George Vernon Hudson în anul 1895. Scopul este folosirea luminii solare pe o perioadă cât mai lungă din zi, astfel încât activităţile să se desfăşoare cât mai mult pe lumina naturală. Acest lucru este bun pentru că, spre deosebire de lumina artificială, cea a Soarelui stimulează tonusul fizic şi psihic. Totodată, schimbarea orei ajută la economisirea energiei electrice consumată pe iluminatul artificial.

Peste 100 de ţări din toată lumea folosesc mecanismul de trecere la ora de vară.
România a aderat la acest sistem pentru prima dată în 1932. În perioada 1943-1979 acest sistem a fost suspendat. Din anul 1997, România a intrat în rândul celorlalte ţări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din martie, lucru valabil şi în zilele noastre.

Ora de vară ne poate aduce schimbări

Atunci când trecem la ora de vară, starea noastră se poate schimba. Acest lucru se întâmplă deoarece modificarea orei poate perturba ceasul biologic şi odată cu el pot surveni şi dereglări hormonale, mai ales în ceea ce priveşte melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Citește și …
Aeroportul Cluj-Napoca trece la ora de vară. Ce modificări sunt în programul zborurilor
Citește și …
CFR Călători trece la ora de vară. Care este mersul trenurilor după noul orar

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata