Take a fresh look at your lifestyle.

Produse tradiționale preparate de studenții USAMV, în curs de atestare

0

Brânza frământată de Sângeorz Băi și cârnați din Ținutul Grăniceresc se află în procedură de atestare națională ca produse tradiționale la Ministerul Agriculturii. Cele două delicatese au fost preparate de studenți ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca și oferite spre degustare participanților la Festivalul Produselor Tradiționale Românești care s-a derulat, luni, în campusul USAMV.

Rețetele celor două produse datează tocmai din secolul al XVIII-lea. Brânza frământată de Sângeorz Băi apare menționată în documente încă din 1770, dar Cristian Bodea, tânărul care a promovat acest produs, susține că de fapt rețeta este mult mai veche.

”Gustul ei este puțin usturoiat, iar compoziția este foarte fină. Se prepară de către baciul de la stână și se ține în bărbânță, o putină de lemn”, explică Cristian Bodea, procedura de prepararea a Brânzei frământate de Sângeorz Băi.

Cârnații din Ținutul Grăniceresc este al doilea produs tradițional care a intrat în atestare. Acesta a fost preparat de Bogdan Roșca și el student al USAMV Cluj-Napoca.

”Ca să prepari acest cârnat trebuie să combini mai multe feluri de carne. De vită, oaie și porc și trebuie neapărat condimentați cu cimbrișor de câmp. Sunt atestați din 1762 și se prelucrează manual. Sunt afumați două zile cu lemn de prun, pentru a-i da un miros specific și o savoare aparte. Este o rețetă specifică zonei Poiana Ilvei”, și-a prezentat Bogdan Roșca produsul.

Ca să poată fi atestate de Ministerul Agriculturii rețetele produselor preparate de studenții clujeni trebuie să aibă cel puțin 30 de ani vechime în zonele din care aceștia provin. În urma certificării naționale și apoi europene, de la Bruxelles, cele două produse tradiționale românești pot fi mai ușor vândute pe piețe externe.

”Dacă vrem să construim un demers de marketing la nivel european încât tot ce avem ca produs autentic românesc să poată intra în competiție cu un produs la nivel european, este nevoie de o procedură, care începe, de aici, de la Festivalul Produselor Tradiționale Românești, de la un caiet de sarcini prin care se construiește povestea unui produs. În momentul în care fiecare student construiește povestea, Ministerul Agriculturii poate atesta produsul ca fiind unul tradițional la nivel național.

Abia după această etapă caietul de sarcini va fi trimis pe procedură europeană la Bruxelles, astfel încât și România să aibă măcar 50 – 100 de produse autentice la nivel european. Cei doi studenți care au prezentat caietele de sarcini pentru brânza frământată de Sângeorz Băi și cârnați din Ținutul Grăniceresc, din Poiana Ilvei, vor afla, în două săptămâni, dacă produsele lor vor primi atestarea națională la Ministerul Agriculturii”, a spus inițiatorul festivalului, profesorul Avram Fițiu.

În cadrul Festivalului Produselor Tradiționale Românești de la USAMV și-au prezentat rețetele adunate de bunici și străbunici un număr de 20 de studenți din anul IV de la Facultatea de Agricultură, programul de studii Ingineria mediului, în cadrul disciplinei ”Controlul și Certificarea Produselor”.

Sursa foto: usamv.ro (arhiva)

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata