Take a fresh look at your lifestyle.

Rezultatul anchetei de la Sala Polivalentă, după ce un copil a căzut 4 metri în gol: „Tribuna are defecțiuni”

0

sala-teren-tribune_f_improf_600x400In urma dispozitiei primarului Emil Boc, in data de 14.03.2016, ora 10:30, s-a intrunit comisia tehnica de verificare a cauzelor care au dus la incidentul produs la Sala Polivalenta in data de 12.03.2016, în timpul meciului de baschet dintre U BT Cluj-Napoca și CSM Oradea. Totul dupa ce un copil de 9 ani a cazut de la 4 metri inaltime.

La intalnire au participat reprezentanti ai Primariei Cluj-Napoca, viceprimar si Directia Tehnica, administratorul Salii Polivalente, constructorii Salii Polivalente CON-A si INTER SPORT, inspectori ai Inspectoratului de Stat in Constructii Cluj.

Citește și …
VIDEO – Incident grav la Sala Polivalentă! Un copil de 9 ani, fiul directorului Farmec, a căzut de la 4 metri înălțime

In prima faza s-au solicitat si verificat documente edificatoare privind constructia si functionarea in special a tribunei retractabile. S-a intocmit o lista a situatiei existente si s-a stabilit termen pana miercuri 16.03.2016 sa fie prezentate si celelalte documente solicitate de catre ISC Cluj. S-a ascultat si punctul de vedere al constructorilor si al administratorilor Salii, cei care manevreaza tribuna retractabila. Apoi s-a trecut efectiv la manevrarea tribunei pentru a verifica modul de functionare a acesteia, si a depista daca e posibil, cauza care a dus la crearea acelui gol intre tribuna retractabila si cea fixa.

S-au efectuat mai multe manevrari succesive si s-a constatat ca tribuna nu functioneaza corespunzator automatizat, fiind nevoie sa fie ajutata prin impingere sau tragere de catre aproximativ 15-20 persoane. Observand faptul ca tribuna nu functioneaza corect automatizat s-a trecut la verificarea amanuntita a structurii de sub tribuna, cea care sustine si asigura rularea corespunzatoare a intregului ansamblu.

S-a observat faptul ca elementele de siguranta care impiedica iesirea tribunei mai mult decat este permis, sunt compuse din 4 arcuri fixate in peretele de beton si picioarele din spate ale tribunei mobile, in dreptul motoarelor, care actioneaza tribuna, si un fir care actioneaza un limitator de cursa, cel care comanda practic oprirea inaintarii tribunei mai mult decat e necesar.

Din punct de vedere al comisiei, aceste elemente de siguranta nu erau corespunzator dimensionate, fapt ce permitea iesirea tribunei, mai mult decat era permis.

Tinand cont de faptul ca se deruleaza si o ancheta a Politiei s-a incercat doar de proba reducerea dimensiunii firului care activeaza limitatorul de cursa si s-a observat ca astfel tribuna se opreste automatizat, corespunzator fara a mai crea acel gol in partea superioara.
S-au continuat apoi verificarile pe partea mecanica si de rulare a tribunei si s-a constatat ca primul rand de scaune, cel care ar trebui sa se inchida si deschida primul, nu functioneaza corespunzator, practic exista la un moment dat o blocare a rularii acestuia ceea ce din punctul de vedere al comisiei afecta functionarea corespunzatoare a intregului ansamblu. La verificarile de sub tribuna s-a constatat ca exista elemente de rulare a acestui rand care se degradeaza din cauza unei frecari excesive, fapt care ar conduce si la nefunctionarea corespunzatoare. S-au fotografiat toate aceste aspecte si au fost aduse la cunostinta constructorilor pentru remediere impreuna cu toate celelalte constatari privind functionarea corespunzatoare a intregului ansamblu, inclusiv o posibila problema legata de planeitatea sapei de sub tribuna.
In final prin manevrare automata, dar si ajutata manual de 15-20 de persoane, tribuna a fost fixata in pozitia deschisa, in intregime si fara a mai exista golul din partea superioara astfel incat poate fi folosita in siguranta la evenimentele viitoare.

Iată concluziile și recomandările

Concluzii:
Constructorul a luat legatura cu firma producatoare, din Polonia, a tribunei mobile, iar acestia au spus ca in cursul acestei saptamani vor veni la Cluj si vor efectua o mentenanta si revizie a intregii tribune si vor remedia in acelasi timp toate problemele constatate de comisie, sau pe care le vor constata ei, prin aplicarea solutiilor dispunse de furnizor, proiectant, executant.

Din punct de vedere al comisiei, in afara de golul care a fost creeat in partea superioara, intreaga structura a tribunei mobile nu prezinta pericol in exploatare, fiind vorba doar de aspecte tehnice privind manevrarea si pozitionarea ei. Oricum in acest moment s-a eliminat si acel gol din partea superioara.

Miercuri, 16.03.2016, ora 10:00, v-a avea loc o noua intalnire in care se vor prezenta I.S.C. Documentele solicitate si vor avea loc noi discutii tehnice pentru incercarea de a gasi/identifica, daca sunt noi elemente care au dus la functionarea necorespunzatoare a tribunei mobile.

Recomandari:

Angajarea de personal calificat de recomandat de profil mecanic, care sa fie autorizat pentru exploatarea si intretinerea tribunei mobile

Asigurarea unei mentenante periodice si corespunzatoare a intregului sistem de rulare si supravegherea permananta a functionarii si pozitionarii intregului ansamblu.

Pastrarea unei curatenii corespunzatoare sub tribuna, pe partea de rulare pentru a nu exista elemente care sa impiedice rularea corespunzatoare

Nota:

Acesta fiind un raport preliminar, rezultatele finale ale verificarii, vor fi comunicate cand vor fi puse de comun acord cu toti participantii” se arata in nota comisiei.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata