Dacă reprezentați o autoritate publică locală care a pus în practică politici sau măsuri de protecție, management și/sau amenajare a peisajului, care au avut efect de lungă durată și ar putea servi ca exemplu pentru alte autorități teritoriale din Europa, sau o organizație non-guvernamentală care are o contribuție remarcabilă la protecția, managementul sau amenajarea peisajului, candidați la Premiul European al Peisajului, acordat de Consiliul Europei!
Pentru înscrierea în competiție este necesară transmiterea dosarului de candidatură, completat în limba română, engleză sau franceză, atât pe suport electronic cât și pe hârtie, la registratura Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) din București, Str. Apolodor nr. 17, Latura Nord, sector 5, până cel târziu 1 iulie 2016.
Fiecare stat poate depune o singură candidatură la Secretariatul General al Consiliului Europei. În acest sens MDRAP va organiza un concurs de selecție a dosarelor pe baza procedurilor și criteriilor stabilite prin Rezoluția adoptată de Comitetul de Miniștri pe data de 20 februarie 2008 și va înainta rezultatul acestui demers Secretariatului General al Consiliului Europei până la data de 30 ianuarie 2017.
Pentru detalii despre procedura de selecție, criteriile de eligibilitate, conținutul dosarului de candidatură ș.a., vizitați pagina de internet a Consiliului Europei.
Persoane de contact din cadrul MDRAP: Antonia DUDĂU și Alexandra CHIRILOAE — Direcția Generală Dezvoltare Regională și Infrastructură, Serviciul pentru Amenajarea Teritoriului și Urbanism.
*** Convenția Europeană a Peisajului, o inițiativă a Consiliului Europei, promovează protecția, gestiunea și amenajarea peisajelor europene și organizarea cooperării europene în acest domeniu. Convenția contribuie la realizarea obiectivelor Consiliului Europei, prin promovarea democrației, a drepturilor omului și a preeminenței dreptului și prin identificarea de soluții comune pentru marile probleme ale Europei. Luând în considerare valorile peisagistice, naturale și culturale ale peisajului, Consiliul Europei urmărește să protejeze calitatea vieții și a bunăstării individuale și sociale.
Convenția a fost adoptată la Florența la 20 octombrie 2000, în urma unei colaborări în domeniul perisajului inițiate de Consiliul Europei în perioada 1994-1999, și a intrat în vigoare la 1 martie 2004. Este primul tratat internațional consacrat exclusiv peisajului european și a fost aprobată până acum de 38 de state europene și semnată de alte 2 state. România a ratificat Convenția Europeană a Peisajului prin prin Legea nr. 451 din 8 iulie 2002, publicată în Monitorul Oficial nr. 536 din 23 iulie 2002.
O măsură principală prevăzută de acest document cadru este acordarea ‘Premiului peisajului’ la fiecare doi ani. Destinat țărilor semnatare ale Convenției de la Florența, Premiul peisajului este un pas important pentru promovarea dimensiunii teritoriale a drepturilor omului și a democrației, prin recunoașterea importanței măsurilor de ameliorare a peisajului pentru calitatea vieții.