Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – Anchete interne la Spitalul de Pneumoftiziologie și la cel de Boli Infecțioase

0 6

Este anchetă internă în Spitalul de Pneumoftiziologie și cel de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, după ce a fost dezvăluit într-un reportaj cu camera ascunsă cum măsurile speciale dispuse pentru a stopa răspândirea virusului gripal nu sunt respectate. În reportajul difuzat, arătam cum aparținătorii pacienților ignoră măsurile dispuse de spitale, dar și angajații unităților medicale păreau dezinteresați de faptul că oamenii de pe stradă intrau în secții fără echipament de protecție. Specialiștii atrag atenția că este foarte important ca măsurile dispuse de spitale să fie respectate, asta spre binele pacienților internați, care sunt extrem de vulnerabili. Pe de altă parte, un vizitator al unui spital poate duce în societate diverși viruși, în cazul în care nu se protejează.

Astăzi, spre deosebire de ieri, regulile în Spitalul de Pneumoftiziologie erau respectate cu sfințenie. Bariera de la poartă era lăsată și era controlat accesul auto, iar pe secții nu intra nimeni fără botoșei, halate și mască de protecție.

Primul care a reacționat după publicarea reportajului în care arătam neregulile a fost Vasile Mureșan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Cluj-Napoca. Directorul instituției medicale a demarat o anchetă internă încă de duminică seara. Managerul spitalului susține că botoșei, halate și măști există, dar nu înțelege de ce aparținătorii nu le folosesc. Directorul spitalului a dispus ca vizitatorii să fie atent monitorizați și atenționați să folosească halate, măști și botoșei atunci când intră pe secțiile unității medicale.

După reportajul dumneavoastră, le-am spus și colegilor dimineață, la raportul de gardă, să luăm toate măsurile necesare pentru a proteja pacienții de impactul acestor viroze respiratorii asupra lor, mai ales în secția de Chirurgie și Terapie Intensivă. Astăzi s-a luat decizia de a controla mult mult mai sever accesul aparținătorilor în secții, să limităm intervalul orar în care pot să viziteze pacienții”, ne spune Vasile Mureșan, manager Spital Pneumoftiziologie Cluj-Napoca.

În cursul acestei dimineți a fost demarată o anchetă internă și la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, tot după reportajul filmat cu camera ascunsă. Simonica Ignat, director interimar la Spitalul de Boli Infecțioase, consideră că în 99 la % din cazuri măsurile luate pentru a împiedica răspândirea virusului gripal sunt respectate.

 „În proporție la 99 % sunt respectate aceste măsuri, care s-au luat pentru reducerea timpului de vizită și sunt respectate”, susține Simonica Ignat, manager interimar Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

În cadrul reportajului filmat duminică în Spitalul de Pneumoftiziologie și cel de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca am arătat cum măsurile dispuse de către conducerile unităților medicale nu sunt respectate de către aparținătorii pacienților. Deși aveau obligația ca la intrare pe secții să folosească mască de protecție, botoșei sterili sau halate, aparținătorii bolnavilor ignorau regulile. Cu vederea peste lipsa  echipamentelor obligatorii de protecție treceau și angajații celor două spitale aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj.

 “E de datoria tuturor celor care răspund, de la portar, până la medicul de gardă, să-și pună în executare măsurile, bune de altfel, pe care alții le-au decis. Sperăm că a fost un incident izolat și regretabil”, precizează Alin Iuga, șeful departamentului de comunicare CJ Cluj.

Cei doi manageri ai spitalelor vizate vor să afle, acum, de ce nu au fost respectate măsurile speciale dispuse săptămâna trecută, cum este posibil ca orice persoană fără echipament de protecție să bată spitalele la pas și totodată să identifice care dintre angajații spitalelor se fac vinovați de această situație. Medicii atrag atenția că virusul gripal este extrem de periculos, iar aparținătorii pacienților trebuie să fie foarte atenți.

Sperăm ca aparținătorii vor înțelege acest demers al nostru și se vor încadra în regulile stabilite de noi tocmai pentru a-și proteja fiecare din rudele internate aici”, mai spune Vasile Mureșan, manager Spital Pneumoftiziologie Cluj-Napoca.

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata