Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – DJ 107T, drum forestier cu rang de drum județean. Motivul pentru care niciodată nu a fost asfaltat de CJ Cluj

2

Mii de gropi, una pentru fiecare om din comunele clujene Măguri Răcătău și Mărișel. Acesta este cadoul autorităților pentru plătitorii de taxe și impozite. Oamenii au parte de un drum cum nu se poate mai prost. Deși are rang de drum județean, acesta nu a văzut niciodată asfaltul. Mașinile au de suferit cel mai mult, că se strică repede din cauza gropilor și denivelărilor. Pentru ca tabloul să fie dezolant, turiștii fug de această zonă minunată din cauza lipsei de infrastructură și a pericolelor care pândesc la tot pasul. Din versanții zonei cad bolovani de mari dimensiuni, chiar pe drum, astfel că dacă nu se iau măsuri urgente putem vorbi la viitor și de tragedii. Proprietarul drumului, Consiliul Județean Cluj, spune prin reprezentanții săi că drumul este slab circulat și de aceea nu se asfaltează. Acum e slab circulat, desigur, pentru că doar cei nevoiți își rup mașinile pe el. Dar oare ce s-ar întâmpla dacă ar fi asfaltat?

Drumul județean 107T, pe un tronson de mai bine de 15 kilometri, este o bătaie de joc la adresa localnicilor din două comune, Măguri Răcătău și Mărișel. Acest drum, aproape impracticabil, are rang de drum județean, dar el nu a văzut asfaltul niciodată. Promisiuni au fost, în fiecare an, și ele sunt tot mai convingătoare în prag de alegeri. Ajunși la capătul răbdărilor, oamenii s-au săturat de vorbe în vânt și vor fapte.

„Groapă din groapă, n-ai unde să ferești. În condițiile acestea, după cum se vede, extraordinar de prost. Uite, cumpără omul mașină dă o grămadă de bani, taxe în prostie, și uite în două săptămâni trebuie să mergi la service”, ne spune un localnic din localitatea Măguri.

„Dă omul bani pe mașină, merge în service, la două zile e în service. Că-i județul că-i … nu mai știm că-i județul că de cine aparține, nu mai știm de cine aparține drumul acesta. Vreo 15 kilometri, vreo 15 kilometri, până la crucea lui Avram Iancu. E drumul rău, e rău”, declară un alt localnic supărat din cauza drumului.

Tinerii din zona de munte spun că ar face naveta să muncească la oraș, dar drumul extrem de prost îi împiedică. Pentru a vă face o idee, nu se poate circula pe acest drum numai în viteza I, ajutați de frână și ambreiaj.

„Plin de gropi, nu avem unde le feri. Am putea face naveta, în fiecare zi, să mergem să ne angajăm, nu putem cu drum rău. Dacă am avea un pic de drum ar fi altă treabă”, precizează un tânăr din Măguri.

Turiștii fug de această zonă de munte, plină de păduri și cu peisaje de vis. Cabanele aflate în această parte a județului Cluj sunt în pragul falimentului.

„De Anul nou, atât avem turişti aici, în rest nu. Ar fi posibilităţi de dezvoltare a agroturismului în zonă, zonă foarte frumoasă”, ne spune un localnic din Măguri.

Pericolul pe acest drum este întâlnit la tot pasul. Dacă ți se strică mașina din cauza gropilor întâlnite la tot metrul, riști ca în timp ce o repari să fi omorât de un bolovan căzut din munți.

Drumul județean 107T ar trebui reparat de Consiliul Județean Cluj. Se pare că autoritățile județene au uitat de acești oameni. În proiecte este cuprins drumul de ani buni, dar lucrările nu s-au realizat niciodată.

Rămâne de văzut dacă cei responsabili de această situație își vor respecta promisiunile față de oamenii din Măguri Răcătău și Mărișel. Până atunci, localnicii aduc profituri bune service-urilor auto din zonă.

Citește și
2 Comentarii
  1. Gogu spune

    La fel e si cel de la Belis spre Marisel (Grinzi-crucea lui Avram Iancu) aprox 5 -6 km drum forestier… el de fapt fiind drum judetean.autoritatilor bineinteles ca nu le pasa doar ei nu circula pe acolo.

  2. prigoana mircea spune

    Oamenii au perfecta dreptate! Bataie de joc sau chiar prea putin spus! Dupa ce le-au furat padurea, singura sursa de existenta a motului, acum ii lasa izolati de lume. Undeva e o mare problema! Pacat de acei oameni nevinovati care s-au stabilit pe varful muntilor nu de placere ci fugariti de dusmani, dusmani care azi probabil au asfalt si trotuare pana in fata casei.Trebuie sa recunoastem ca merita mai mult!

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata