Take a fresh look at your lifestyle.

10 octombrie – Ziua Internaţională de luptă împotriva pedepsei cu moartea!

0

pedeapsa-cu-moarteaMinisterul Afacerilor Externe salută marcarea, la 10 octombrie, a Zilei Internaţionale de luptă împotriva pedepsei cu moartea, împreună cu toţi cei care preţuiesc valorile reprezentate de această zi.

MAE profită de acest prilej pentru a-şi reafirma angajamentul faţă de promovarea şi protejarea tuturor drepturilor omului, în primul rând a dreptului la viaţă.

Pedeapsa capitală reprezintă un act crud, inuman şi ireversibil care încalcă dreptul fundamental al omului la viaţă şi la demnitate. Niciun sistem juridic nu este la adăpostul unei erori judiciare, iar pedeapsa capitală reprezintă o pierdere ireversibilă a unei vieţi omeneşti.

Deşi tendinţa la nivel mondial este din ce în ce mai favorabilă abolirii acestei pedepse, în continuare mai există state care aleg să-i condamne pe infractori la pedeapsa cu moartea şi care continuă execuţiile.

România, ca şi UE în ansamblul său, se opune aplicării pedepsei capitale, iar abolirea universală a acesteia reprezintă un obiectiv primordial al politicii sale în domeniul drepturilor omului. Astfel, România, împreună cu Uniunea Europeană, militează împotriva pedepsei cu moartea inclusiv în cadrul forurilor multilaterale – Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei, OSCE – şi contribuie la adoptarea rezoluţiilor anuale ale Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind instituirea unui moratoriu asupra aplicării pedepsei capitale.

Informaţii suplimentare

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, adoptată la 10 decembrie 1948 de către Organizaţia Naţiunilor Unite consacră, în articolul 3, dreptul la viaţă.

În fiecare an, la 10 octombrie, în lumea întreagă este marcată Ziua Internaţională împotriva pedepsei cu moartea.

În România, pedeapsa capitală a fost abolită încă din anul 1990, iar ţara noastră, ca membru al Uniunii Europene, al Consiliului Europei, precum şi al Organizaţiei Naţiunilor Unite, se alătură eforturilor comunităţii internaţionale în vederea respectării drepturilor omului în întreaga lume şi adoptării unui moratoriu privind pedeapsa capitală

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata