Take a fresh look at your lifestyle.

30 noiembrie și 1 Decembrie , zile libere conform legii. Cine e obligat la muncă

0

Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj  aduce în atenţia angajatorilor  faptul că zilele de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei şi 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, sunt  zile de sărbătoare legală stabilite prin lege, ca  urmare nu se lucrează.

Conform dispoziţiilor Codului Muncii în zilele de sărbătoare legală angajatorii au obligaţia de a acorda zile libere lucrătorilor. Angajatorii, care au activităţi care se desfăşoară în regim  continuu sau activitatea acestora nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului unităţii, pot fi exceptaţi de la obligaţia de a acorda zile libere angajaţilor cu condiţia ca timpul lucrat în aceste zile să fie compensat, conform dispoziţiilor în vigoare.

Rezultatele activităţilor de control desfăşurate de către ITM Cluj, în perioadele în care legea stabileşte că nu se lucrează, a condus la concluzia că există o serie de angajatori care ignoră norma  impusă de Lege.

Angajatorii, care nu respectă prevederile Codului Muncii  în zilele de sărbători legale, sunt pasibili de amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata