Take a fresh look at your lifestyle.

Posibilitate ca mielul de Paște să fie mai ieftin. Alte produse se scumpesc

0
MOBILA

Criza ouălor din diverse țări, generată de gripa aviară, ar putea duce la o creștere a prețurilor de cel puțin 10% înaintea sărbătorilor pascale. Pe de altă parte, dacă exporturile de ovine sunt afectate din cauza focarului de pestă din județul Bihor, s-ar putea înregistra o scădere a prețului cărnii de miel. Aceasta le-ar oferi fermierilor oportunitatea de a avea o ofertă mai variată de produse disponibile pentru vânzare.

A început numărătoarea inversă până la Paşte, când de pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească ouăle vopsite. Produsul e însă unul preţios, în perioada aceasta.

Ca să facă faţă cererii, care va creşte numai pe plan intern cu 30%, faţă de o zi normală, fermele de ouă au în plan să crească producţia în perioada următoare.

În contextul gripei aviare, ţara noastră a ajuns o sursă de ouă pentru alte state precum Franţa, Polonia, Bulgaria şi Ungaria.

Florin Panfile, director comercial producător de ouă: Preţul de vânzare în România este unul destul de scăzut. Suntem pe locul 3 ca având cel mai mic preţ din Europa, în momentul de faţă. Şi avem o producţie destul de bună pentru că România este în top 10 producători europeni în momentul de faţă”.

Când vine vorba de carnea de miel, embargoul pus pe exporturi, după ce a fost depistat un focar de pestă în judeţul Bihor, ar putea face ca anul acesta să avem preţuri mai mici faţă de anul trecut. Dar asta va pune pe butuci multe ferme.

Dragomir Florin , preşedintele Asociaţiei Mioriţa: În perioada asta în care se caută miel, că acum se caută miel şi afară, mai ales în Uniunea Europeană, în perioada Paştelui, mai ales că avem Paştele împreună, dacă acum nu ne permite să ne putem vinde marfa va rămâne stocul mare şi va fi problemă la preţ şi la vânzare. O să ajungem în faliment multe ferme”.

Patronatele din industria alimentară spun că marile lanţuri comerciale pregătesc promoţii pentru ca românii să resimtă mai puţin scumpirile din ultimul an.

Creşteri semnificative de preţ, însă, vom vedea la rafuri după eliminarea măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază.

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta: Plafonarea va duce la o criză alimentară rapidă şi la o distrugere a producţiei româneşti. Pentru o economie de piaţă o plafonare a adaosurilor comerciale nu are absolut nimic cu economia. Piaţa se reglează singură, mult mai rapid”.

Anul trecut, pentru masa de Paşte cei mai mulţi români au cheltuit în jur de 600 de lei, iar estimările arată că pentru anul acesta cheltuielile vor creşte, în medie, cu cel puţin 10%.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata