
Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a oferit câteva sfaturi consumatorilor cu ocazia zilei de 1 Mai, tradițional asociată cu mici și bere. „Evitați să cumpărați carne tocată din surse neautorizate – există riscul de a achiziționa produse nesigure! În ceea ce privește berea, asigurați-vă că ambalajul este intact, că produsul este limpede și că respectați data limită de consum”, a subliniat acesta.
„Ca în fiecare an, românii marchează ziua de 1 Mai cu tradiţionalii mici şi bere. Pentru ca această sărbătoare să fie prilej de bucurie, nu de neplăceri, vă recomand să ţineţi cont de următoarele sfaturi”, a transmis, duminică, pe pagina sa de Facebook, Paul Anghel.
În ceea ce priveşte achiziţionarea produselor alimentare, el a recomandat cumpărătorilor să verifice cu atenţie aspectul cărnii tocate şi să nu cumpere produse neetichetate, cu etichete lipsă, modificate sau expirate, arătând că eticheta trebuie să conţină informaţii despre ingredientele alergene şi termenul de valabilitate.
„Evitaţi achiziţia de carne tocată din locuri neautorizate – riscaţi să cumpăraţi produse nesigure! La bere, verificaţi integritatea ambalajului, limpiditatea şi data durabilităţii minimale”, a adăugat el.
Recomandări pentru cei care petrec 1 Mai în zone de agrement
De asemenea, el a transmis recomandări şi pentru cei care petrec ziua de 1 Mai în zone de agrement: „Asiguraţi-vă că produsele sunt expuse în vitrine frigorifice funcţionale. Ambalajele trebuie să fie intacte, iar etichetele să conţină toate informaţiile necesare. Vânzătorii trebuie să fie echipaţi corespunzător şi să respecte regulile de igienă. Verificaţi concordanţa între preţurile afişate şi cele de pe bonul de casă. Solicitaţi şi păstraţi bonul fiscal – este singura dovadă în cazul unei reclamaţii justificate”, a arătat Anghel.
În plus, el a amintit că, la controalele din anii anteriori, ANPC a constatat nereguli grave, printre care: utilizarea produselor expirate sau fără etichetă, comercializarea alimentelor cu urme de mucegai, folosirea de ulei ars şi ustensile neigienizate, nerespectarea temperaturilor de depozitare şi a condiţiilor igienico-sanitare, lipsa informării privind alergenii sau provenienţa produselor (proaspete vs. decongelate).
Citește și … ANPC, pe litoral înainte de minivacanța de 1 mai: amenzi de 145.000 de lei