Take a fresh look at your lifestyle.

VIDEO – A murit Dumitru Fărcaș! Apropiații artistului fac declarații

0

Maestrul Dumitru Fărcaş a murit, în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 80 de ani. Artistul și-a trăit ultimele clipe într-un spital din Cluj-Napoca unde era internat. Taragotistul și-a început cariera în 1959 și a fost întemeietorul Ansamblului Folcloric Studenţesc „Mărţișorul”.

A fost deasemenea membru al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, fiind și în acest caz membru fondator. Din anul 1970 a devenit membru al Uniunii Artiştilor Muzicieni din Elveţia. În luna mai a împlinit 80 de ani și a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de cavaler. 

Citește și …
VIDEO – Clujenii își pot lua ADIO de la Dumitru Fărcaș până joi la ora 11, când va avea loc o ceremonie cum nu s-a mai văzut

Dumitru Fărcaș avea probleme de sănătate în ultima vreme. În picioare i s-au format cheaguri de sânge, iar medicii l-ar fi avertizat pe artist să nu mai fumeze. Rapsodul nu a ținut cont de sfaturile doctorilor, astfel că în timp ce aștepta ce-a de-a doua intervenție pentru diagnosticul de Arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare a făcut stop cardio-respirator. Artistul avea montat și un stimulator cardiac. Medicii de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca s-au chinuit să-l readucă la viață, dar nu au reușit.

Pentru performanţele artistice excepţionale ale reputatului rapsod, pentru bogata carieră artistică și pentru întreaga sa contribuție la promovarea judeţului Cluj, atât la nivel naţional, cât şi internațional, Dumitru Fărcaș a intrat în anul 2013 în Galeria marilor personalități ale județului Cluj, fiindu-i conferit titlul de Cetățean de Onoare al Județului Cluj – Clujean de Onoare.

Marele maestru Dumitru Fărcaş s-a născut în data de 12 mai 1938, în localitatea Groşii Băii Mari, judeţul Maramureş, însă a cunoscut gloria, punând bazele îndelungatei şi bogatei sale cariere artistice, la Cluj. Deși putea să locuiască oriunde în lume, a ales să rămână aici, unde s-a desăvârșit ca artist, acest lucru demonstrând atașamentul deosebit față de comunitatea clujeană și tradițiile sale.

Celebrul taragotist a crescut într-un mediu cu o tradiţie şi o activitate muzicală neîncetată: bunicul, tatăl său şi cei doi fraţi mai mari au cântat la fluier. Printre melodiile cu cel mai mare ecou în folclorul transilvan, compuse în cei aproape 60 de ani de activitate neîntreruptă, s-au numărat “Bărbătesc din Maramureş”, “Ciobănelul” sau “Fecioreasca de pe Mureş”, ultima fiind cunoscută, în primul rând, pentru fundalul sonor al renumitei emisiuni Tezaur Folcloric.
De-a lungul întregii sale activităţi, Dumitru Fărcaş a încercat să păstreze nealterate comorile folclorice româneşti, domnia sa fiind un creator autentic de muzică folclorică, cu un stil unic şi personal. Mai mult decât atât, Dumitru Fărcaş a reuşit să păstreze nealterate comorile folclorice moştenite din străbuni, înnobilându-le prin dorinţa de a transforma fiecare întâlnire în sărbătoare, dăruind, în permanenţă, veritabile regaluri pentru sufletele iubitorilor de muzică şi de frumos.

Detaliile privind înmormântarea îndrăgitului instrumentist vor fi anunţate de familie.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata