Take a fresh look at your lifestyle.

Adio păcănele și jocuri de noroc în localități. Lovitura finală este la deputați

0

Păcănelele și jocurile de noroc vor fi scoase în afara localităților, așa cum a anunțat premierul în urmă cu câteva zile. Este vorba de localități mai mici de 20 de mii de locuitori. În cazul marilor orașe, cum este Cluj-Napoca, spre exemplu, va exista câte un aparat sau o sală de jocuri la 20 de mii de oameni. Aparatele sunt însă interzise în apropierea școlilor, parcurilor, bisericilor și chiar a băncilor. Proiectul a fost votat în unanimitate de Senat și va fi dezbătut pentru un vot decisiv în Camera Deputaților.

Noile reguli pentru jocurile de noroc au fost votate de 91 de senatori. Nimeni nu a fost împotrivă. Proiectul de lege impune mutarea aparatelor de jocuri de noroc la granița dintre localități dacă au mai puțin de 20 de mii de locuitori. Și trebuie să fie la mai puțin de 300 de metri de școli, biserici, instituții culturale sau bănci. Sălile de jocuri respectă aceleași reguli. În localitățile mai mari există altă normă: un aparat de jocuri la cel puțin 20 de mii de locuitori.

ROBERT CAZANCIUC – senator PSD: „S-au înăsprit foarte mult amenzile. Amenda minimă e 100 mii lei până la 200 mii lei, la a doua abatere se suspendă licența, la a treia, se anulează definitiv”.

Deși au votat acest proiect, reprezentanții USR au taxat acid iniíativa PSD.

SEBASTIAN CERNIC – senator USR: „Acest proiect de lege este copy-paste, un plagiat la legea USR „fără păcănele” pe care o țineți blocată la Camera Deputaților. Astăzi puteam avea această lege dacă domnul Ciolacu ar fi pus pe ordinea de zi din aprilie. Ar fi putut deveni lege și acum, cu o săptămână înainte de școală, am fi avut mii de săli de păcănele închise”.

Reprezentanții firmelor de jocuri de noroc reclamă că astfel de măsuri vor încuraja practicarea ilegală a jocurilor.

CRISTI PASCU – președintele Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc: „Suntem stupefiați de această variantă care ar duce la un dezastru. Industria pe care o vedeți în oraș aduce cea mai mare contribuție pe sectorul de jocuri noroc la bugetul de stat, vorbim de peste 1% din PIB care ar dispărea. Promovarea jocului responsabil, aceasta ar fi soluția. Cred că așa ceva se dorește și de politicieni. În niciun caz domnul premier și guvernul nu se gândesc la peste 1% din PIB și 45 mii de oameni care ar putea să își piardă slujbele”.

Proiectul urmează să fie dezbătut și de deputați, care vor da votul decisiv.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata