Take a fresh look at your lifestyle.

Aducere aminte. Expoziția „Vlahuță 63. Atelierele artiștilor clujeni”

0

La Muzeul de Artă Cluj-Napoca va avea loc, astăzi, vernisajul expoziţiei Vlahuță 63. Atelierele artiștilor clujeni – Kolozsvári képzőművészek műtermei. Evenimentul va avea loc de la ora 17:00 și va fi găzduit de sălile de expoziţii temporare ale Muzeului.

Expoziția are ca scop prezentarea operelor unor artiști consacrați, care au definit arta plastică clujeană, aceștia desfășurându-și activitatea artistică în atelierele de pe strada Vlahuță nr. 63 între anii 1958–1980. Complexul de ateliere din cartierul Grigorescu cuprindea inițial șaisprezece ateliere de artiști, acestea fiind primele construite de Uniunea Artiștilor Plastici – Filiala Cluj, la sfârșitul anilor ’50.

În urma cercetării efectuate, dr. Bordás Beáta, curatorul expoziției, a întocmit o listă a artiștilor care au lucrat în atelierele respective între anii 1959–1980. Aceasta cuprinde 44 de nume, printre care se numără creatori de renume național și internațional. Expoziția își propune să prezinte opera acestor artiști clujeni și să readucă pe scena artei contemporane comunitatea inovativă care a populat spațiile atelierelor în anii ’60–’70, într-o perioadă care a înregistrat tendințe deosebit de însemnate și totodată variate, ce s-au abătut de la normele impuse oficial.

Selecția cuprinde în total 95 de lucrări (pictură, grafică, sculptură, tapiserie, artă decorativă), majoritatea lor făcând parte din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, iar 21 de piese fiind împrumutate de la colecționari privați și artiști. Operele de artă selectate datează din perioada anilor 1950 – 1980, întâietate având lucrările care evocă atmosfera atelierelor din cartierul Grigorescu, relația dintre coabitanți și cele care imortalizează procesul de creație.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata