Take a fresh look at your lifestyle.

Alegeri europarlamentare. Ce va schimba extrema dreaptă la nivelul Uniunii Europene

0

Alegerile pentru Parlamentul European ridică şi câteva semne de întrebare legate de viitorul Uniunii Europene. Vor reuşi Popularii Europeni sa menţină actuala linie sau vor fi nevoiţi să facă o serie de compromisuri?

Partidul Popular European a obținut o victorie clară la alegerile pentru Parlamentul European de duminică, consolidându-și poziția în legislativul european. Cu aproximativ 184 de parlamentari, PPE va reprezenta un sfert din totalul de 720 de locuri din Parlament, conform datelor provizorii. PPE este singurul partid de centru care a înregistrat o creștere la aceste alegeri, în timp ce Socialiștii și Democrații de centru-stânga (S&D) au rămas stabili, iar grupul liberal Renew Europe a suferit pierderi semnificative.

În timp ce PPE ar putea forma din nou o mare coaliție cu socialiștii și liberalii, există posibilitatea de a colabora și cu partidele de extremă dreaptă pe anumite teme, fără a-și înstrăina aliații centriști. Forțele de extremă dreaptă au obținut câștiguri majore în bloc, așa cum au prezis sondajele. În Franța, Mitingul Național a strâns aproape o treime din voturi, iar în Italia, Frații Italiei ai premierului Giorgia Meloni au obținut un sfert din voturi.

Cele două grupuri din extrema dreaptă, Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) și grupul Identitate și Democrație (ID), vor controla 131 de locuri în Parlament. În Spania, partidul Vox a fost subminat de noul partid de extremă dreaptă condus de Alvise Pérez, pierzând două treimi din mandate.

Dacă grupurile de extremă dreaptă ar forma o coaliție unică, ar deveni a doua cea mai mare forță din Parlament, după PPE. În acest context, revenim la intrebarea de început. Vor fi nevoiți Von der Leyen și popularii europeni să facă o serie de compromisuri? Cu siguranta ceva trebuie dat la negociere.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, are o șansă bună de a-și păstra funcția, dar va trebui să câștige sprijinul liderilor naționali ai UE și să obțină o majoritate în Parlament. Deși coaliția dintre PPE, S&D și Renew Europe ar putea oferi, teoretic, această majoritate, votul secret ridică incertitudini.

Ce se va negocia rămane de văzut. Poate politica verde a Uniunii? Mai ales că partidele ecologiste au suferit pierderi semnificative, în special în Franța și Germania. Renew Europe a fost lovit dur, în special în Franța și Spania, unde partidele afiliate au suferit pierderi mari.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata