Take a fresh look at your lifestyle.

Alin Tișe a dispus un audit extern la DGASPC Cluj și sesizează instituția Avocatului Poporului după crima de pe strada Timișului

1

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a dispus un audit general extern la D.G.A.S.P.C. Cluj și sesizează instituția Avocatului Poporului.

În legătură cu evenimentul tragic petrecut sâmbătă, 6 iulie, în care un minor în vârstă de nouă ani a fost omorât de mamă, Consiliul Județean Cluj face precizări.

„1.     Deoarece Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj – D.G.A.S.P.C. este o instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, ieri, 8 iulie, în regim de urgență, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a dispus un control la D.G.A.S.P.C. , control efectuat de Corpul de Control;

2.     Menționăm faptul că nu este prima acțiune pe care Corpul de Control al președintelui o desfășoară la D.G.A.S.P.C. cu privire la disfuncționalități de sistem, din septembrie 2018 până la această dată fiind desfășurate 9 controale, o parte dintre acestea finalizate cu plângeri penale și 8 comisii de disciplină;

3.     Analiza preliminară a documentelor ridicate ieri de către Corpul de Control al președintelui indică: deficiențe generale de sistem, deficiențe care provin dintr-o legislație neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situația copiilor pe tot parcursul evoluției cazurilor.

4.     Totodată, la acest moment, există și suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiștii instituției în cauză. În ultimii patru ani conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor,analizând hârtii, nu copii. Aceste situații au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind și acum pe rolul instanței de judecată;

5.     Documentele ridicate mai relevă faptul că psihologul de caz menționează faptul că  ,,(mama copilului) este diagnosticată cu retard mintal și tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament. Doamna este încadrată în grad de handicap grav (fără însoțitor). Alte aspecte menționate: impulsivitate, toleranță scăzută la frustrare, (…) în trecut a experimentat episoade de incoerență, comportament inadecvat/agresiv, ideație suicidară.,,  

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECOMANDĂRI

Citește și …
VIDEO – DGASPC Cluj, reacție după crima oribilă de pe strada Timișului
UPDATE – Concluzia legiștilor: mama și-a zdrobit copilul cu picioarele. Detalii șocante din anchetă
VIDEO – Nașul copilului omorât, primele declarații după crimă

Cu toate acestea, în condițiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat ,,că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie,,.

6.     În contextul controalelor din ultimele luni, președintele Consiliului Județean Cluj a dispus un audit general extern la D.G.A.S.P.C. Cluj, efectuat de o societate specializată neutră, audit care să releve situația clară a instituției, anume: proceduri de protecție socială, managementul de caz, personal, angajări, investiții. De asemenea, având în vedere gravitatea cazului cât și deficiențele de sistem care au dus la această situație, președintele Consiliului Județean Cluj sesizează instituția Avocatului Poporului și pune la dispoziția acesteia toate documentele necesare”, se arată în comunicatul Consiliului Județean Cluj.

Citește și
1 Comentariu
  1. ioana spune

    Datele din raportul psihologic sunt confidentiale si nu ar trebui sa apara in presa. Doamna aceasta isi va pierde probabil libertatea si drepturile parentale. Isi pastreaza insa dreptul la demnitate si la a fi tratata ca o fiinta umana, indiferent de faptele pe care le-a savarsit.
    In plus, datele din raportul psihologic sunt scoase din context, nu sunt prezentate recomandarile psihologului si nici specificatiile acestuia cu privire la informatiile prezentate de mama.
    In plus, psihologul care o evalueaza pe mama nu este specialistul care ia o decizie cu privire la reintegrarea copiilor in familie deoarece el nu lucreaza cu copiii.
    Inainte de a fi afirmate mai multe pe aceasta tema, datele trebuie tratate in context.

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata