Take a fresh look at your lifestyle.

Asocierea vinului cu dulciurile

0

Un simplu pahar de vin poate oferi o experiență plăcută pentru oricine. Texturile și aromele unui vin de calitate pot reprezenta completarea perfectă pentru nenumărate contexte, însă asocierile culinare nu sunt atât de ușor de realizat. Crearea unor perechi perfecte între vin și mâncare este o artă, iar nimeni nu se naște expert în această materie, însă există câteva reguli generale de care merită să ții cont.

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că gustul este subiectiv. Într-un restaurant, un somelier se ocupă de asocierile corecte, fiind expertul care va ști ce gust va avea mâncarea și cum se va potrivi profilul de arome al unui anumit vin. Acasă, situația poate fi puțin mai complicată, dar scopul principal este să te bucuri de proces. Aceste reguli și recomandări sunt destinate să te ajute să găsești combinații naturale, nu să te restricționeze de la a experimenta cu gusturi și texturi.

Aciditatea influențează percepțiile noastre despre dulceață și acrișor, ceea ce face ca vinul să pară mai bogat și mai integrat, diminuând aromele acre, dar poate face ca vinul să pară mai dulce.

Cum influențează vinul dulce mâncarea?

Dulceața vinului este aproape opusul acidității, iar dulceața în alimente face ca vinul să pară mai amar, mai acru și mai astringent, în special dacă vorbim de cele seci. Acesta este un obstacol major când vine vorba de asocierea cu deserturi și este motivul pentru care asocierile sunt mai dificile decât celelalte. Dacă nu ești sigur ce să alegi, optează pentru un vin mai dulce decât desertul pe care îl servești. Nu uita că dulceața este prezentă și în alte feluri de mâncare, de exemplu roșiile dulci de vară pe care le folosești pentru un sos sau pe care le prăjești și le servești peste o porție de paste.

Asocieri între desert și vin

După cum am menționat, regula generală pentru deserturile dulci este să alegi un vin mai dulce decât desertul. Acest lucru înseamnă că ai oportunitatea de a explora categoria adesea ignorată a delicioaselor vinuri de desert. Acestea sunt foarte variate, începând de la vinurile afectate de putregaiul nobil precum Sauternes, până la vinurile fortificate, vinurile de recoltă târzie și chiar celebrele vinuri de gheață. Variază când vine vorba de cantitatea de zahăr rezidual, ceea ce va completa superb desertul tău preferat și îți va trezi papilele gustative.

Ce vin se potrivește cu ciocolata?

Ciocolata poate fi un partener de asociere surprinzător de dificil, dar lucrurile devin mai simple când ne concentrăm pe tipurile de ciocolată.

Ciocolata neagră este foarte amară și ar trebui echilibrată de un vin dulce fortificat sau un vin rose dulce pe care îl găsești în magazinul online al Cramei Budureasca.

Pentru gusturile de ciocolată cu lapte sau un tort de ciocolată se recomandă un vin cherry Amontillado sau un Port Tawny. Ambele aduc note care echilibrează frumos bogăția ciocolatei dintr-un tort sau dintr-o tabletă de ciocolată cu lapte. Pentru un desert aerat ca mousse-ul de ciocolată se recomandă vinurile spumante pentru că aromele ușor fructate și bulele subliniază lejeritatea desertului.

Pentru a face față dulceții intense a ciocolatei albe, este recomandată asocierea cu un Riesling dulce, deși unele preparate pe bază de ciocolată albă se potrivesc perfect și cu un Sauvignon Blanc.

Aceste idei de asocieri sunt doar câteva sugestii pentru a te inspira să explorezi lumea vinurilor și a deserturilor. Important este să îți urmezi gusturile personale, așa că nu ezita să experimentezi și să descoperi ce combinații îți plac cel mai mult!

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata