Take a fresh look at your lifestyle.

Au început lucrările Comisiei Tehnice din cadrul concursului de soluții pentru Parcul Bună Ziua

0

Primăria nunicipiului Cluj-Napoca, alături de organizatorul concursului, Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale OAR Transilvania, au bucuria de a anunța că au început lucrările Comisiei Tehnice din cadrul Concursului Național de Soluții ”Amenajarea Parcului Bună Ziua”!

Concursul are ca scop selectarea celei mai bune soluții în vederea amenajării Parcului Bună Ziua din Cluj-Napoca, pentru atribuirea contractului de proiectare.

„Acest proiect se încadrează în strategia municipiului privind Clujul Verde, care nu este doar un concept, ci o direcție clară pe care ne-am încadrat, cu obiectivul de a crește calitatea vieții în oraș prin modernizarea, extinderea și amenajarea de noi spații verzi. Orașul nostru a fost selectat recent parte a Misiunii europene 100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030, alături de mari capitale și orașe europene. Până în 2030 ne propunem să plantăm peste 100.000 de arbori și să creăm sau extindem peste 190 de spații verzi”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Anunțarea rezultatelor concursului va avea loc în cadrul unei Conferințe de Presă, în data de 1 septembrie 2022.

Viitorul parc Bună Ziua reprezintă una dintre cele mai importante piese-lipsă din rețeaua de spații verzi a orașului, mai ales la nivelul polului de dezvoltare imobiliară din sudul orașului. Această zonă s-a dezvoltat după anii 2000 și, în extinderea rapidă a funcției rezidențiale de-a lungul rețelei principale de transport (Strada Bună-Ziua), a fost lăsat foarte puțin spațiu pentru orice altă funcție urbană, cu atât mai puțin pentru spații publice sau verzi. Un prim și important pas pentru ridicarea calității vieții în zonă s-a făcut în anul 2020, prin modernizarea infrastructurii de transport auto, velo și pietonal, a iluminatului stradal și prin primele inserții consistente de material vegetal. Următoarea etapă necesară în dezvoltarea zonei este amenajarea Parcului Bună Ziua, un spațiu verde ce trebuie să îmbine o valoare peisagistică ridicată, accesul facil pentru toți locuitorii cartierului, satisfacerea funcțiunilor urbane de loisir și a celor de socializare. Aceste cerințe trebuie în mod obligatoriu dublate cu cele ecologice, de o importanță cel puțin egală: punerea în valoare a pârâului Becaș.

Autoritatea Contractantă a concursului este Primăria Municipiului Cluj-Napoca, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma concursului.

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR (rev. 2022), cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

Premiile acordate:

Premiul I: contractul de proiectare cu valoare estimată la nivelul sumei de 2.375.000 RON, fără TVA

Premiul II: 75.000 RON

Premiul III: 50.000 RON.

Mai multe detalii despre concurs, premii, juriu și calendar pot fi găsite pe pagina oficială a concursului: https://oar.archi/concursuri/oar/2022-parcul-buna-ziua-cluj-napoca/

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata