România dispune de un avion capabil să aducă ploaia în regiunile afectate de secetă. Această aeronava, fabricată în Statele Unite ale Americii, a avut un cost de 5 milioane de dolari și a fost achiziționată de o companie românească. În prezent, avionul se află în hangar, urmând să fie închiriat de autorități pentru intervenții active în atmosferă.
Avionul este dotat cu tehnologii speciale pentru intervenţii asupra norilor şi a fost achiziţionat, la mâna a doua, de o firmă privată românească, de la o companie aeriană americană. Afacerea a fost parafată în contextul parteneriatului strategic România – SUA.
În patru ore de zbor, avionul poate stimula creşterea precipitaţilor pe o suprafaţă de circa 500.000 de hectare, adică aproximativ 6% din suprafaţa arabilă a ţării, potrivit reprezentanţilor companiei beneficiare. Condiţia este să existe nori.
Alte trei aeronave de acest fel ajung în ţară, în următorii ani.
Pentru moment, avionul va sta în hangar până când va fi închiriat de autorităţile române sau de clienţi din străinătate.
Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Antigrindă şi Creştera Precipitaţilor, are în plan de mai mulţi ani să cumpere propriile avioane utilitare. Până în prezent, însă, n-a achiziţionat niciunul, spre nemulţumirea fermierilor.
Până acum, România era singura ţară din regiune care nu avea avioane capabile să stimuleze creşterea precipitaţiilor.