Take a fresh look at your lifestyle.

B.O.R., obligată să răspundă la întrebări în baza Legii 544 din 2001. Dă socoteală pe banii publici

0

După un proces deschis de ”Să fie lumină” în justiție, Biserica Ortodoxă Română nu se mai poate prevala de argumentul că este exceptată de la comunicarea informațiilor de interes public.

”Pe 24 iulie 2020 am cerut oficial Patriarhiei Române câteva informații de interes public. Mai exact, solicitam date referitoare la bani publici primiți de structuri ale BOR de la instituții de stat. Am formulat cererea în baza Legii 544 din 2001”, anunță ”Să fie lumină”, însă reprezentanții Bisericii au refuzat, motivând că instituția nu e obligată să răspundă a informații în baza legii accesului la informații publice. Astfel că s-a ajuns la proces.

”În fața instanței, Patriarhia s-a apărat cu același etern și unic argument folosit de 32 de ani încoace: BOR nu este obligată să răspundă cererilor în baza Legii 544 din 2001, pentru că prevederile ei nu i se aplică. Instanța a reținut că, fiind vorba despre „sursele de finanțare publică” ale unei entități „ce utilizează sau administrează resurse financiare publice”, Biserica nu poate fi exceptată de la a comunica aceste informații.

Practic, ce spune Tribunalul București în această hotărâre poate fi tradus simplu: „orice entitate care folosește bani publici trebuie să dea socoteală pentru ei”. Așa că am câștigat fondul procesului”, transmite ”Să fie lumină”.

Patriarhia a făcut recurs, însă Curtea de Apel București nu a acceptat însă argumentul BOR, astfel că la finalul lui februarie 2022 a fost respinsă și calea de atac, iar hotărârea inițială a tribunalului a rămas definitivă.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata