Take a fresh look at your lifestyle.

Bizoni și zimbri vor pășuna liberi pe dealul Hoia. USAMV propune un parc unic de conservare a biodiversității

0
Sursa foto: romaniacurata.ro

Bizoni, zimbri, căprioare, păuni, sau lebede, păsări de curte, dar și cai, sau bivoli vor popula dealul Hoia. În plus, în aceeași zonă va fi construit un spectaculos acvariu de peste 1.500 de metri pătrați, cu tunel pentru vizitatori care vor putea admira specii de pești exotici și din rase autohtone.

Aceasta este propunerea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, care va construi un parc de conservare a biodiversității în zona amintită. Planul urbanistic zonal a fost aprobat, luni, de Consiliul Local Cluj-Napoca, iar valoarea proiectului se ridică la 30 de milioane de lei. Din această sumă 98% este finanțare din partea Uniunii Europene, iar USAMV va aloca 600.000 de lei.

În prezent, pe dealul Hoia există o bază de cercetare, întinsă pe o suprafață de aproximativ 60 de hectare, a Universității clujene în care sunt crescute peste 600 de oi. La finalul proiectului baza va avea peste 20 de construcții noi, pavilioane pentru animale, realizate pe structură metalică ușoară.

Parcul de conservare nu va fi populat cu animale sălbatice, dar clujenii vor putea admira diverse specii de bizoni, zimbri, căprioare, nutrii, veveriţe, păuni, lebede, raţe, gâşte, găini, cocoşi, hamsteri, oi, vaci sau capre. Elementul central va fi acvariul de 1.540 mp, cel mai mare din Transilvania. Perioada de execuție a parcului este de 36 de luni, iar administratorii promit să-l includă în circuitul turistic până în anul 2020.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata