Take a fresh look at your lifestyle.

Blocaj în negocierile pentru Kovesi la Bruxelles

0

Negocierile programate la Bruxelles pentru desemnarea viitorului Procuror European au fost anulate miercuri, din cauza blocajului pe relația Parlamentul European – Consiliul UE, care la rundele anterioare de discuții nu au reușit să cadă de acord asupra unui candidat comun. Întregul proces ar putea fi însă amânat până după alegerile europarlamentare, potrivit DIGI24.

”Parlamentul European își menține poziția, o susținem fără rezerve pe Laura Codruța Kovesi. Reluarea discuțiilor are sens doar la momentul la care Consiliul este dispus să renunțe la poziția sa. Poziția noastră, a Parlamentului European, este mai puternică, e ca urmare a unei audieri publice, în timp ce Consiliul nu a avut o procedură atât de transparentă ca a PE”, a declarat pentru Digi24.ro europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, purtător de cuvânt al PPE.

Săptămâna asta este ultima săptămână de ședință a Parlamentului European, iar săptămâna viitoare va fi ultima sesiune plenară la Strasbourg, deci este posibil ca negocierile să continue în viitoarea legislatură care începe oficial pe 1 iulie.

”Va depinde de cum ne așezăm după alegeri, va conta rezultatul votului la europarlamentare, și este posibil ca poziția Franței să nu mai fie atât de susținută atunci. Guvernul Franței va avea alte priorități importante în luna iulie”, a explicat europarlamentarul PNL.

Consiliul UE și-a reafirmat susţinerea pentru candidatul francez la funcţia de procuror-şef european, după ce şi runda a treia de negocieri a eşuat în 4 aprilie.

Echipa de negociere a Consiliului îşi exprimă regretul, într-un comunicat, că nu se fac progrese suplimentare în privinţa desemnării primului procuror şef al UE.

Consiliul consideră că pentru acest post este nevoie de un profesionist cu experienţă, independent, care să poată să pună în funcţiune instituţia încă de la început şi precizează că misiunea primului procuror şef al UE pe parcursul celor 7 ani de mandat va consta, în special, în construirea structurii administrative şi operaţionale a instituţiei şi în stabilirea unor bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.

Echipa de negociere a Consiliului reiterează faptul că, deşi recunoaşte valoarea celor trei candidaţi selectaţi, candidatul preferat al Consiliului pentru această funcţie este Francois Bohnert. Echipa de negociere precizează că a informat periodic Consiliul (la nivelul Coreper) cu privire la negocieri, pentru confirmarea acestui mandat.

Parlamentul European şi-a afirmat și el din nou sprijinul pentru fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru funcția de procuror șef european și îi reproșează Consiliul UE că „cedează presiunii guvernului român”. Comunicatul PE a venit în condițiile în care și cea de-a treia rundă de negocieri pentru desemnarea șefului viitorului Parchet European a eșuat.

Judith Sargentini, eurodeputat din partea Verzilor, o cunoscută susținătoare a Laurei Codruța Kovesi, a postat miercuri pe Twitter un mesaj în care arată că discuțiile cu echipa de negociere de la Consiliul UE nu își au rostul atâta vreme cât nu se ia în calcul rolul jucat de Guvernul României în discreditarea funcției de Procuror european.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata