Take a fresh look at your lifestyle.

Blockchain explicat pe înțelesul tuturor

0
Conținut oferit de: bitcoinromania.ro.

Blockchain explicat pe înțelesul tuturor.

În ultimii ani, sintagma „tehnologie blockchain” a fost auzită frecvent, adesea cu referire la criptomonede. Bitcoin și alte criptomonede de viitor cu potențial au la bază această tehnologie. Pentru a cumpăra sau vinde criptomonede poți apela la Bitcoin România, care este cel mai mare crypto-exchange de pe piața românească.

Poate vă întrebați: „Ce este tehnologia blockchain?”. Poate părea un concept vag, care nu poate fi ușor de înțeles. Pentru a înțelege ce este tehnologia blockchain și de ce devine din ce în ce mai importantă, este necesar să explorăm tehnologia în sine.

Ce este tehnologia blockchain?

Blockchain este o modalitate sigură și imuabilă de înregistrare a datelor, care nu poate fi modificată, piratată sau alterată. Datele sunt stocate într-un registru descentralizat, replicat pe fiecare calculator din rețea și distribuit pentru a asigura acuratețea informațiilor.

Blockchain este un registru digital distribuit care stochează înregistrări tranzacționale în mai multe baze de date, conectate prin noduri peer-to-peer, care formează un lanț. Aceste înregistrări sunt denumite blocuri și pot fi utilizate pentru a urmări și verifica tranzacțiile.

Toate înregistrările din registrul digital sunt protejate de semnătura digitală a proprietarului, ceea ce verifică acuratețea tranzacției și previne orice manipulare neautorizată. Acest lucru garantează faptul că datele stocate în registrul de evidență sunt foarte sigure.

Cu alte cuvinte, un registru digital este ca o foaie de calcul Google partajată între calculatoarele dintr-o rețea. Această foaie de calcul stochează înregistrările achizițiilor reale și poate fi vizualizată de oricine, dar nu poate fi modificată.

Cum funcționează blockchain?

Blockchain este o combinație de trei tehnologii: chei criptografice, o rețea peer-to-peer și un sistem de calcul pentru stocarea și gestionarea înregistrărilor în rețea. Cheile criptografice sunt compuse din două chei – privată și publică – care sunt utilizate pentru a crea o referință de identitate digitală sigură. Această identitate sigură este esențială pentru tehnologia Blockchain, în special în cazul criptomonedelor, unde este denumită semnătură digitală și utilizată pentru autentificarea și monitorizarea tranzacțiilor.

HURDUBAI1

De ce blockchain este popular?

Informațiile sunt esențiale pentru ca întreprinderile să funcționeze eficient. Prin utilizarea tehnologiei blockchain, informațiile pot fi partajate în siguranță și în timp real între membrii rețelei, cu un grad ridicat de acuratețe și transparență, deoarece datele sunt stocate într-un registru neschimbabil.

Utilizarea unei rețele de tip blockchain permite tuturor celor din rețea să aibă acces la aceleași informații privind comenzile, plățile, conturile, producția etc. Această vizualizare comună a datelor oferă transparență și încredere, ceea ce duce la o mai mare încredere și eficiență, precum și la noi oportunități de afaceri.

Elementele cheie ale blockchain-ului

Tehnologie de registru distribuit

Fiecare participant la rețea poate accesa registrul distribuit și înregistrările neschimbabile ale tranzacțiilor. Prin utilizarea acestui registru partajat, tranzacțiile pot fi scrise doar o singură dată, evitându-se astfel munca redundantă care este de obicei prezentă în rețelele comerciale convenționale.

Contracte inteligente

Un contract inteligent stocat pe blockchain este un set de reguli care poate facilita tranzacții mai rapide.

Înregistrări imuabile

Nimeni nu poate modifica sau manipula o tranzacție după ce aceasta a fost înregistrată în registrul comun. În cazul în care există o eroare în înregistrarea tranzacției, trebuie creată o nouă tranzacție pentru a anula greșeala, iar ambele tranzacții vor fi vizibile.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata