Take a fresh look at your lifestyle.

„Bugetul la control” în Primăria Aghireșu. Nereguli în serie, plăți nelegale și achiziții cu semnul întrebării

0

Articol preluat de pe portalul INFOHuedin.ro. Astăzi vă prezentăm un nou episod din campania de informare a populației privind modul de cheltuire a banului public. Mai exact, aruncăm o privire peste bugetele primăriilor pentru a vedea, noi și dumneavoastră, pe ce cheltuie aleșii locali banii publici. Verificăm rapoartele Camerei de Conturi Cluj pentru a vedea neregulile descoperite de inspectori în primării. Ne aplecăm atenția asupra achizițiilor și tarifelor aferente. Nu scăpăm din vedere firmele abonate la bani publici și vă arătăm, acolo unde este posibil, legăturile dintre aleșii locali și patroni. Astăzi poposim la Primăria Aghireșu.

ACHIZIȚII DIRECTE LA PRIMĂRIA AGHIREȘU 2019, FĂRĂ LICITAȚII

Primăria Aghireșu a realizat de la începutul anului 2019, până în data de 14 august, 50 de achiziții publice, directe – adică fără licitații ( n.r. permite legea până la un plafon) folosind Sistemul Informatic de Achiziții Publice. Printre aceste achiziții am observat câteva contracte cel puțin suspecte, dacă nu supraevaluate. Dar e treaba autorităților să verifice, nu a noastră. Noi doar vă arătăm pe ce se cheltuie banul public. Luăm în ordine, începând cu luna ianuarie 2019, achizițiile cu valoare mai mare de 10.000 de lei, adică peste 100 de milioane de lei vechi.

PLICURI/DOCUMENTE DE 6.000 DE EURO

 • Scriptic, Primăria Aghireșu a comandat de la firma S.C. INTEGRISOFT SOLUTIONS S.R.L emiterea a 5003 documente, cu plic cu tot, transfer cu confirmare și simulare calcul, după cum se precizează în cerere: „Emitere documente utilizand sabloanele standard Decizii si Instiintari ;Tiparire si implicuire ;Expediere cu confirmare de primire; Procesare confirmari in AvanTax; Simulare calcul valori –scrisoare primar.Oferta este facuta pentru pentru 5003 de plicuri”. Pentru aceste servicii Primăria Aghireșu plătește 28.514,00 de lei, adică 6.102,91 euro. Un simplu calcul ne arată că un document emis de Primăria Aghireșu, folosind serviciile firmei, cu tot cu trimitere, costă 5,69 de lei.

PAZNICI DE 2.000 DE EURO PE LUNĂ

 • 11.250 de lei plătește Primăria Aghireșu, lunar, către firma de pază S.C. VIDEOMEDIA S.R.L. Pe an, această firmă încasează de la primărie aproape 30.000 de euro ori peste 132.000 de lei. Nu este singurul contract dintre primărie și această firmă. În cazul serviciilor de pază, agenții ar trebui să patruleze, pe raza a 5 localități, pe distanțe cuprinse între 10 și 15 km/zi. Mașinile utilizate la patrulare trebuie să aparțină firmei angajatoare, după cum se arată în sistemul de achiziții. În cererea Primăriei Aghireșu nu se precizează câți paznici trebuie să aibă grijă de oameni și nici câte ore sunt obligați aceștia să presteze pe raza comunei. De altfel, inspectorii Camerei de Conturi Cluj susțin în raport că Primăria Aghireșu plătește pentru paznici mai mult decât scrie în contract.

ASISTENȚĂ IT, 2 MII DE LEI/LUNĂ

 • 24.000 de lei pe an sau 2.000 de lei pe lună, atât plătește Primăria Aghireșu către firma S.C. ECS IT SOLUTIONS S.R.L. De acești bani, primăria beneficiază de „Servicii de asistență software specifică pentru primării, servicii de întreținere și consultanță a tehnicii de calcul și echipamentelor de birotică”, se arată în cererea Primăriei Aghireșu.

APROAPE 100.000 DE EURO PE TROTUARE

 • S.C. S&A PAVA CONS S.R.L.. o firmă cu sediul în Florești, primește de la Primăria Aghireșu 438.200 de lei, adică peste 430 de milioane de lei vechi, ori 92 mii de euro, pentru reparația unor trotuare. În cererea Primăriei Aghireșu nu se precizează care trotuare, pe ce distanță sau despre ce suprafețe vorbim. Nu este singurul contract dintre această firmă și primărie, după cum veți observa în continuare.

PROIECT DE 27.000 DE EURO

 • Pentru întocmirea proiectului „Întocmire proiect tehnic, detalii de execuție și documentație DTAC pentru înființare rețea de canalizare publică menajeră și stație de epurare ape uzate menajere”, Primăria Aghireșu a plătit către SC TIMAT IMPEX SRL S.R.L. suma de aproape 130.000 de lei sau peste 27.000 de euro.

ȘANȚURI DE 10.000 DE EURO

 • 46.182,08, adică aproape 10.000 de euro au mers către o firmă din Gârbău, respectiv S.C. AGA ADRIANO S.R.L. De acești bani, firma urma să decolmateze (curețe) cu un excavator 5 kilometri de șanțuri și să transporte pământul rezultat o basculantă. Același excavator folosit la decolmatări urma să niveleze pământul. Potrivit unor surse, Primăria Aghireșu are excavator, chiar și șofer angajat, dar cu toate acestea reprezentanții acestei instituții au preferat să arunce cu banii în buzunarul unei firme private. S.C. AGA ADRIANO S.R.L. este cunoscută ca fiind firmă de casă și la Gârbău.

LEMN DE FOC

 • Pentru lemnul de foc necesar Primăriei Aghireșu și entităților aflate în subordine s-a plătit suma de 27.000 de lei către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva S.A..

ACCES ÎN CURȚI, 51.000 DE EURO

 • Aceeași firmă S.C. S&A PAVA CONS S.R.L., cu sediul în Florești, a primit de la Primăria Aghireșu aproape 250.000 de lei, adică peste 51.000 de euro, pentru „lucrari de reparatii accese la proprietati inclusiv amenajare sant dalat”, după cum se arată în sistemul de achiziții.

ILUMINAT PUBLIC DE 17.000 DE EURO

 • SC ELECTROSAN SRL, o firmă din Gilău, a primit de la Primăria Aghireșu aproape 80.000 de lei, adică aproape 17.000 de euro pentru extinderea iluminatului public. În sistemul de achiziții nu se precizează alte detalii.

COPERTINE DE PESTE 10.000 DE EURO

 • Copertinele Primăriei Aghireșu au păpat din bugetul local 50.000 de lei, adică peste 10.000 de euro. S.C. BORELI CONS S.R.L., cu sediul în Băgara, urma să realizeze lucrarea primită în luna iulie a acestui an. Iată detaliile lucrării: „Executat strucrura acoperis la intrarea principala a primariei BUC 1, MAT3300, MAN 3080, Executat strucrura acoperis la intrarile secundare a primariei BUC 2, MAT 2300, MAN 2700, Montat labmriu baituitul inclusiv MP 126 MAT 45, MAN 20, Monat sipci MP 126 MAT 5, MAN 5, Montat tigla MP 126 MAT 75, MAN 48”, după cum se poate observa în sistemul de achiziții.

CAMERA DE CONTURI ȘI NEREGULILE DESCOPERITE ÎN 2018 LA PRIMĂRIA AGHIREȘU

Văzând cum stă Primăria Aghireșu la achiziții, trecem la nereguli descoperite de Camera de Conturi Cluj la ultimul control din 2018.

Prejudiciul calculat la Primăria Aghireșu de Camera de Conturi Cluj se ridică la 48.000 de lei, în această sumă intrând și unele plăți nelegale. Abaterile financiare la această primărie cumulează 17.350.000 lei. Contactați telefonic, reprezentanții Primăriei Aghireșu susțin că plățile nelegale au fost recuperate. Totodată, aceștia precizează că erorile sesizate de Camera de Conturi Cluj au fost remediate în timpul controlului și în imediată perioadă după finalizarea acestuia.

Curtea de Conturi notează principalele abateri financiare din Primăria Aghireșu, după care dispune măsuri de remediere. Din documentul Camerei de Conturi Cluj reies erorile făcute de angajații primăriei, iar asta se explică, în unele cazuri, prin slabă pregătire.

EXTRAS DIN RAPORTUL CURȚII DE CONTURI

Măsurile dispuse și recomandările formulate de Camera de Conturi Cluj:

 • Organizarea, implementarea sistemului de control intern managerial în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  • Încasarea redevenței cuvenite în baza contractului de delegare a serviciului de salubritate;
  • Încasarea redevenței cuvenite pentru cabinetele medicale individuale și farmacie;
  • Încasarea taxei pe clădiri în cazul contractelor de concesiune;
  • Stabilirea prejudiciului cauzat bugetului local prin plata serviciilor de pază la prețuri mai mari decât cele din contract și va lua măsuri pentru recuperarea acestuia, în condițiile legii;
  • Verificarea plăților în vederea depistării tuturor cazurilor în care plățile nu au acoperire și/sau documente justificative privind executarea lucrărilor, stabilirea întinderii prejudiciului și recuperarea acestuia, în condițiile legii.
Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata