Take a fresh look at your lifestyle.

Care sunt alimentele care pot fi consumate în siguranță și după data de expirare

0

Românii aruncă anual la gunoi 2,5 milioane de tone de mâncare. O risipă alimentară imensă, mai ales acum, când totul s-a scumpit. Dar nu toate alimentele expirate ar trebui să ajungă la ghenă, unele pot fi consumate în siguranță cu mult după data inscripționată pe ambalaj, spun specialiștii Institutului National de Cercetare și Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare.

Sunt alimente care pot fi consumate și după ce scrie pe ambalaj, după termenul de valabilitate, pentru că termenul de valabilitate e pus de producător, iar acesta își ia întotdeauna o marjă de siguranță pentru a nu îmbolnăvi consumatorul.

Iaurturile, dacă sunt nedeschise, depozitate corespunzător în frigider, se acidifiază, crește cantitatea de acid lactic, ceea ce nu este rău pentru organism

Foarte mare risipă alimentară este la pâine. Pâinea, dacă se usucă, poate fi transformată imediat în pesmet. Deci pâinea se poate transforma în crutoane și să fie depozitată. Pâinea poate fi ținută la frigider, iar atunci ține mai mult decât scrie pe etichetă.

Conservele pot fi utilizate un timp mai îndelungat. Sau, dacă facem mai multă mâncare, să o congelăm și să o consumăm în continuare. Ideea este să avem grijă cât cumpărăm și să încercăm să evităm să aruncăm mâncarea

Alimentele congelate pot sta și câteva luni. S-ar putea să nu mai aibă gustul acela de proaspăt pe care îl știm. Nu ne îmbolnăvim, dar ar fi bine totuşi să facem mai puține sarmale, în două luni ar fi mai bune congelate decât în șase luni.

Însă există și alimente care nu expiră niciodată, cum ar fi mierea.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata