Take a fresh look at your lifestyle.

Care sunt verdețurile ce curăță ficatul după mesele îmbelșugate de Paște

0

rucola-detoxifiereMedicii spun că mesele de Paște sunt extrem de grele pentru ficatul nostru. Nutriționiștii arată că dacă am consuma păpădie, leurda, ştirul și ştevie la mesele din cursul zilei, aceste plante ajută organismul și ficatul să se detoxifieze în mod natural. Citește mai jos ce rol are fiecare plantă, potrivit RomâniaTV.

1. Păpădia detoxifiează şi protejează ficatul. Păpădia poate să îşi găsească locul în mâncare. Are aceleaşi proprietăţi ca şi verdeţurile, fiind bogată în vitamine, scrie doctorulzilei.ro. Dă un gust deosebit salatelor, datorită gustului său puţin amărui. „Este o plantă nedreptăţită şi uitată, dar are proprietăţi extraordinare pentru detoxifierea organismului”, spune medicul nutriţionist Eduard Adamescu care o recomandă ca un bun digestiv, un protector al ficatului şi o sursă bogată de vitamina K. „Nu ştiu de ce oamenii nu o consumă mai des. Poate pentru faptul că o găsesc peste tot”, spune medicul.

2. Rucola, un pic mai acrişoară. Este ruda nobilă a păpădiei, cu un gust puţin mai acrişor, dar cu proprietăţi similare. Se foloseşte, de asemenea, în salate. „Faţă de umila păpădie sălbatică, rucola are mai puţini nutrienţi, dar este şi ea benefică organsimului. O plantă crescută pentru comerţ va fi întotdeauna mai săracă în vitamine decât una sălbatică, obişnuită cu vitregiile. Planta sălbatică dezvoltă mai mulţi fitonutrienţi”, explică nutriționistul.

3. Leurda scade colesterolul. Este varianta sălbatică a usturoiului. Datorită unui fitonutrient pe care îl conţine (alicina), are efect asupra virusurilor şi poate fi utilizată împotriva gripelor şi răcelilor. „Este un bun imunostimulator, un digestiv excelent, scade tensiunea şi colesterolul”, precizează dr. Eduard Adamescu. Se poate folosi în mâncăruri, alături de urzici, ceapă, usturoi şi praz.

4. Ştirul tonifică sistemul nervos. Mâncarea de ştir este şi ea uitată, dar această plantă sălbatică este extrem de bogată în magneziu şi un tonic pentru sistemul nervos. „Se poate găti împreună cu ştevia şi loboda. În ciorbă, va căpăta un gust extrem de bun”, este de părere Eduard Adamescu.

5. Măcrişul crud, bun pentru salate. Se consumă mai bine crud, în salate. Este bogat în vitamina C. Dacă aveţi probleme cu articu laţiile, suferiţi de pietre la rinichi sau afecţiuni biliare, măcrişul este contraindicat.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata