Take a fresh look at your lifestyle.

Câți români își sărbătoresc onomastica, astăzi, după numele Sfântului Ioan Botezătorul. Ce spune tradiția

0

Aproximativ două milioane de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, onomastica, cu ocazia Sfântului Ioan, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Conform statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din MAI, peste două milioane de români celebrează ziua numelui cu ocazia sărbătorii Sfântul Ioan Botezătorul.

Cel mai popular nume bărbătesc este Ioan, purtat de peste 472 de mii de români, urmat de Ion – peste 365 de mii – şi Ionuţ, purtat de peste 351 de mii de români.

În cazul numelor de femei, cel mai popular este Ioana, purtat de peste 385 de mii de doamne şi domnişoare, urmat de Ionela, nume pe care îl poartă peste 146 de mii de românce.

De asemenea, în data de 7 ianuarie sărbătoresc şi cei pe care îi cheamă Jan (peste 4700), Jean (peste 3500), Nelu (peste 20.000), Jana (peste 5.000), Nela (peste 11.000) şi Onuţa (134).

Tradiţia spune că, pe 7 ianuarie, nu se consumă vin roşu, acesta amintind de martirajul Sfântului Ioan. În popor se spune că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Se spune că cine nu este vesel în această zi, va fi trist tot restul anului.

Un obicei vechi spune că, de Sfântul Ioan, trebuie să ne stropim cu aghiasmă pe faţă, pentru a fi feriţi de boli tot anul. O altă vorbă din bătrâni spune că după această sărbătoare se botează gerul, adică frigul se mai înmoaie şi începe să se facă mai cald.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata