Am avut cea mai rece primăvară din ultimii 34 de ani, deși tendința la nivel global e de încălzire. Specialiștii ne explică de ce asistăm la aceste perturbații care ne afectează culturile, dar și pe noi – Arctica se încălzește mai repede decât media globală. Dincolo de ceea ce putem face fiecare dintre noi pentru a încetini fenomenul de încălzire, trebuie să limităm efectele asupra organismului.
În cea mai mare parte a Europei și în Romania, anul acesta, primăvara a semănat mai degrabă cu toamna târzie: oscilații mari de temperatura și multe precipitații.
Lunile reci și alti factori de mediu ne pot influenta și starea de sănătate.
Poluarea în care trăim mai ales în Capitală, și aerul rece cu schimbările bruște de temperatură, spun medicii, îi poate afecta mai ales pe copii, în cazul cărora crește riscul de infecții respiratorii, și pe pacienții cei cu boli cronice, care în aceste perioade au nevoie mai mult ca oricând de aport de vitamine și o alimentare echilibrată.
Toate aceste schimbări ale vremii au consecințe și asupra culturilor agricole, potrivit specialiștilor.
Toate prognozele momentului arată că și a doua parte a lunii iunie va fi una cu instabilitate, variații de temperatură și ploi.