Take a fresh look at your lifestyle.

Certificare BIO pentru culturile, animalele și produsele derivate de la fermele USAMV Cluj-Napoca

0

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a obținut Certificarea Bio pentru culturile și animalele din fermele proprii, precum și pentru produse derivate.

USAMV Cluj-Napoca exploatează peste 970 hectare de teren agricol în cele patru ferme ale sale: Stațiunea Cojocna, Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH), Stațiunea Jucu, în județul Cluj, respectiv Stațiunea viticolă Apoldia Maior (Apoldu de Sus, Sibiu).

Pentru o suprafață de circa 500 de hectare de culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui, plante furajere), USAMV Cluj-Napoca a realizat, începand cu anul 2017, toate procedurile pentru reconversia acestora la agricultură ecologică (494,68 ha), iar recent a obținut Certificarea acestor culturi ca și produse organice. Alte 174.05 hectare se află în al treilea an de conversie (pentru pomii fructiferi se va obține Certificarea de culturi ecologice în anul 2021).

În privința animalelor deținute în cadrul Stațiunii Cojocna s-a obținut Certificarea de produse ecologice pentru toate bovinele și ovinele (261 bovine și 837 ovine). Astfel, laptele crud de vacă și cel de oaie vor purta sigla și denumirea de ”Produs ecologic”, precum și produsele derivate din lapte de vacă (telemea, caș, brânză burduf și iaurt). De asemenea, din cele peste 100 de tone recoltate anul acesta, universitatea va scoate pe piață un alt produs obținut din culturile agricole, respectiv uleiul din floarea soarelui BIO, presat la rece.

Toate aceste produse se vor găsi spre vânzare la magazinele universității, în Calea Mănăștur nr. 7 și la cel de la capătul străzii Liviu Rebreanu, precum și la magazinele colaboratorilor universității.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), termenul de Agricultură ecologică este protejat şi atribuit României de către UE, pentru definirea acestui sistem de agricultură, fiind similar cu termenii ”Agricultură organică” sau ”Agricultură biologică”, termeni utilizaţi în alte state membre. Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.

Astfel, în perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora), a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc, mai precizează MADR. Mai mult, în etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor ecologice.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata