Take a fresh look at your lifestyle.

Cinci clujeni au obținute premii la Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”

0

Cinci elevi clujeni, câştigători ai locurilor I a Olimpiadei „Meşteşuguri Artistice Tradiţionale”, faza județeană, au reprezentat Clujul în cadrul celei de a XXIII-a ediţii a fazei naționale a Olimpiadei, ce a avut loc la Sibiu.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul ASTRA, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Sibiu și s-a desfășurat, ca în fiecare an, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Elevii clujeni s-au întors acasă cu patru premii importante, acestea constând în bani, cărți, rechizite și articole de îmbrăcăminte.

La secțiunea Sculptură/Prelucrare artistică a lemnului, Balázs Andor de la Clubul Copiilor din Huedin, a ocupat locul I, iar Secțiunea Podoabe din mărgele întrecerea a fost câștigată de Tania Cornea de la Clubul Copiilor Gherla. Nadia Gavriș de la Liceul Teoretci ”Octavian Goga din Huedin a obținut premiul II la secțiunea Realizare costum popular, iar Maria Pîrv, de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a obținut premiul III la secțiunea Cusături. Delegația Clujului a mai obținut o mențiune la secțiunea Podoabe din mărgele, prin Galu Lorena de la Clubul Copiilor Dej.

Tot în contextul promovării meșteșugurilor din zona Clujului, Centrul Creației Populare a organizat în perioada 6 – 11 august, la Baza de pregătire a Crucii Roșii de la Valea Ierii, o tabără de meșteșuguri la care au participat 25 de elevi de la diverse școli din județ. Atelierele desfășurate au fost coordonate de meşterii Daniela Katona și Izabela Bucur și au reprezentat o bună ocazie pentru copii de aprofundare a cunoștințelor despre meșteșugurile tradiționale specifice, precum: prelucrare lut, realizare podoabe din mărgele și împâslit lână.

Tabăra este organizată anual și oferită copiilor în mod gratuit, ca o răsplată pentru elevii care practică meşteşugul în cadrul atelierelor opţionale din şcoli şi cluburi de copii. Este totodată, un îndemn în a nu-şi abandona pasiunea. Încurajarea lor este esenţială, deoarece alături de profesorii lor, ei duc mai departe practicarea meşteşugurilor artistice autentice, aflate pe cale de dispariție.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata