Take a fresh look at your lifestyle.

CJ Cluj se laudă cu noi perspective favorabile pentru reabilitarea cu bani europeni a unor drumuri judeţene

0

cj-clujPreşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mînzat, Călin Tuluc, şi Vakar Istvan, împreună cu şefii celorlalte consilii judeţene din Regiunea de Nord-Vest a României şi cu domnul Marcel Boloş, secretar de stat în cadrul Ministerul Transporturilor, au participat marţi, 23 februarie 2015, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, la întâlnirea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regională (C.D.R.) Nord-Vest organizată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Pe ordinea de zi a şedinţei s-au aflat o serie de aspecte referitoare la informarea celor prezenţi privind noua variantă a Ghidului solicitantului pentru accesarea fondurilor europene în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, pe Axa 6 Prioritatea de Investiţii 6.1 – Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare şi terţiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multinodale. Totodată, a fost abordată necesitatea armonizării poziţiei Consiliilor Judeţene din Regiunea de Nord-Vest în vederea finanţării proiectelor pe Axa 6, fiind dezbătute şi unele chestiuni referitoare la categoriile de cheltuieli eligibile şi o serie de alte aspecte de natură tehnică sau legislativă.

În contextul discuţiilor purtate s-a stabilit ca alocarea regională totală, în valoare de 167.748.180 euro, şi care vizează reabilitarea a 493 de km de drumuri judeţene de la nivelul întregii regiuni de Nord-Vest, să se împartă în mod egal între cele şase judeţe componente în vederea finanţării proiectelor de lucrări la marile trasee de infrastructură rutieră regională. Astfel, judeţului Cluj îi revin cca. 28 de milioane de euro pentru finanţarea lucrărilor la 104 km de drumuri judeţene, corespunzătoare Traseului Regional „Transilvania de Nord”, prezentat în cadrul întâlnirii, după cum urmează:

  1. Drumul Apusenilor” – DJ 108K (limita judeţ Bihor – baraj Drăgan), de la km 26+455 la km 29+495, în lungime de 3,04 km şi DJ 764B (baraj Drăgan – DN1), de la km 22+600 la km 0+000, în lungime de 22,6 km.
  2. Drumul Bistriţei” – DJ 172A (limită jud. Bistriţa-Năsăud – Ţaga), de la km 33+000 la km 39+400, în lungime de 6,4 km; DJ 109C (intersecţie DJ 172A) Ţaga – Sucutard (intersecţie DJ 161G), de la km 17+600 la km 25+260, în lungime de 7,66 km; DJ 161G (intersecţie DJ 109C) Sucutard – Petea – Pălatca – DN 16, de la km 0+000 la km 19+440, în lungime de 19,4 km; DJ 161 (intersecţie DN 16) Gădălin – Bonţida – DN 1C, de la km 0+000 la km 17+000, în lungime de 17 km şi DJ 109 (Răscruci – Borşa – Aşchileu – limita jud. Sălaj), între km 0+000 şi km 32+670, în lungime de 32,67 km.

Ceea ce este extrem de important e faptul că, la finalul acestei şedinţe, am reuşit să convenim asupra ideii susţinerii unui proiect comun ce vizează reabilitarea unor drumuri judeţene de maximă importanţă şi care leagă diversele zone ale regiunii, evitând varianta, mai puţin productivă, a unei competiţii directe între judeţele Regiunii de Nord-Vest. Principalii beneficiari ai acestei decizii sunt, în final, cetăţenii, comunităţile din care aceştia provin şi întregul mediu de afaceri regional, urmând a avea parte, în acest fel, de un proiect coerent, integrat şi cuprinzător ce vizează reabilitarea şi modernizarea unor întregi trasee şi nu doar a unor sectoare disparate, crescând astfel, în mod evident, randamentul utilizării acestor fonduri. Desigur, la fel de important este şi faptul că, urmare a acestei decizii, a propunerii unui proiect singular pe care să îl susţinem cu toţii, cresc semnificativ şansele de utilizare eficientă a fondurilor europene, degrevând astfel bugetele judeţelor din Regiunea de Nord-Vest de o cheltuială destul de importantă ce ar fi trebuit altfel să fie suportată din banii contribuabililor”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mînzat.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata