În Cluj Napoca, pepenii de Dăbuleni sunt arma perfectă împotriva caniculei. Consumul e tot mai mare în zilele toride, când niciun clujean nu pleacă din piaţă fără o lubeniţă oltenească. Pentru producătorii de pepeni din sudul ţării, Clujul este cea mai bună piaţă de desfacere. Pe timpul verii mulţi dintre cultivatori se mută cu familia aici şi dorm în pieţe, corturi sau case închiriate. Primăria a pus la dispoziţia comercianţilor mai multe spaţii în care aceştia îşi pot vinde marfa.
Anul acesta oltenii se laudă din nou cu recolta de pepeni. Ca să își vândă producția bogată, mulți cultivatori vin de ani buni în Cluj-Napoca, pe perioada verii. Piaţa le devine a doua casă.
Alisa este din Dăbuleni. Cât e vara de lungă stă cu familia în cartierul clujean Gruia unde le vinde ardelenilor pepeni de când era copil. Doarme într-un spaţiu improvizat, aproape de marfă. Vine aici pentru că vânzările sunt bune. Iar pepenii pe care îi produce sunt de calitate, spune ea.
Vânzarea pepenilor pe spaţiul public este interzisă. Cine încalcă regula riscă o amendă care poate ajunge și la 1.000 de lei.
CĂLIN CIOBAN – reprezentantul primăriei municipiului Cluj-Napoca: „Primăria municipiului Cluj-Napoca pune la dispoziția producătorilor de pepeni spațiile din cadrul piețelor agroalimentare pe care le administrăm. Cei care sunt prezenți pe străzi în acest moment își desfășoară activitatea pe spații private”.
În Cluj-Napoca, kilogramul de pepene se vinde cu cel putin 3,5 lei. Clujenii caută să-i cumpere din surse cât mai sigure.
NICOLAE PIVARIU – director DSVSA Cluj: „Producătorii sunt controlați la nivel local, au obligația să conducă niste registre cu toate tratamentele fitosanitare, în baza cărora li se eliberează acest certificat de producător cu care ei vin în teritoriu”.
România este unul dintre marii producători de pepeni verzi și galbeni din Uniunea Europeană. Într-un an, un român mănâncă în medie aproximativ 23 de kilograme de pepene, arată datele Institutului Naţional de Statistică.