Take a fresh look at your lifestyle.

CNA a împărțit amenzi televiziunilor. Cazul Sorinei, fetiţa din Baia de Aramă, analizat cu atenție

0

Întrunit în şedinţe publice în zilele de 10 şi 12.09.2019, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate pentru emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate de posturi centrale de televiziune în lunile iunie şi iulie 2019, referitoare la cazul Sorinei, fetiţa din Baia de Aramă adoptată de o familie de români stabilită în străinătate.

„În şedinţa publică din 12.09.2019, membrii Consiliului au decis să sancţioneze cu amendă de 5.000 de lei posturile Antena 3, România TV, Realitatea TV, B1 TV şi Kanal D, deoarece au constatat că la difuzarea mai multor emisiuni pe această temă nu au respectat prevederile art. 3 alin. (3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaţii dificile” şi nici dispoziţiile art. 66 din acelaşi Cod, care stipulează că „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”. Menţionăm că pentru postul Kanal D s-a reţinut numai art. 3 alin. (3) din Cod.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a revocat Decizia privind sancţionarea cu amendă de 5.000 de lei a postului B1 TV, decizie luată în şedinţa din 10.09.2019 şi a hotărât să sancţioneze radiodifuzorul cu amendă în cuantum de 10.000 de lei [art. 40 alin. (5) şi art. 47 alin. (3) şi (4) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, la difuzarea emisiunii „Lumea lui Banciu” din 02.07.2019]. De asemenea, CNA a sancţionat cu amendă de 10.000 de lei societatea TV SAT 2002 S.R.L. pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 50 alin. (1) şi ale art. 58 alin. (1) Legea audiovizualului nr. 504/2002″, se precizează într-un comunicat al CNA.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata