Take a fresh look at your lifestyle.

Comisia Europeană: România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro

0

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar referitor la Raportul de convergență pe 2022. Doar Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor. Raportul de convergență al Comisiei Europene stă la baza deciziei Consiliului UE referitoare la îndeplinirea de către un stat membru a condițiilor necesare pentru aderarea la zona euro.

Raportul evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România şi Suedia în direcţia aderării la zona euro. Acestea sunt cele 7 state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Potrivit concluziilor, toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanțele publice, cu excepția României, care este singurul stat membru ce face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

Bulgaria și Croația sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb.

Bulgaria, Republica Cehă, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

Concluziile privind România

Având în vedere evaluarea sa privind compatibilitatea juridică și îndeplinirea criteriilor de convergență și luând în considerare factorii relevanți suplimentari, Comisia a ajuns la concluzia că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. În special:

– Legislația din România nu este pe deplin compatibilă cu obligația de conformitate prevăzută la articolul 131 din TFUE.

– România nu îndeplinește criteriul de stabilitate a prețurilor.

– România nu îndeplinește criteriul privind finanțele publice.

– România nu îndeplinește criteriul cursului de schimb.

– România nu îndeplinește criteriul de convergență a ratelor dobânzii pe termen lung.

Statele membre care adoptă moneda euro trebuie să fi atins un nivel înalt de convergență economică durabilă, care este examinat în raportul de convergență pe baza criteriilor de convergență.

Criteriile de convergență ilustrate într-un mod simplificat:

Ce se măsoarăCum se măsoarăCriteriile de convergență
Stabilitatea prețurilor Armonizarea inflației prețurilor de consumO stabilitate durabilă a nivelului prețurilor și o rată medie a inflației, pe o perioadă de un an înaintea examinării, care nu depășește cu mai mult de 1,5 puncte procentuale rata înregistrată de cele trei state membre ale UE care au cele mai bune rezultate
Finanțe publice solideDeficitul public și datoria publicăSă nu facă obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive la momentul examinării
Stabilitatea cursului de schimbEvoluția cursului de schimb în cadrul MCS IIParticiparea la Mecanismul cursului de schimb (MCS II) pe o perioadă de doi ani fără a înregistra tensiuni grave
Caracterul durabil al convergențeiRatele dobânzilor pe termen lungÎn anul precedent examinării, nu depășesc cu mai mult de două puncte procentuale rata înregistrată de cele trei state membre ale UE care au cele mai bune rezultate

Rapoartele de convergență sunt publicate o dată la 2 ani sau atunci când există o cerere expresă din partea unui stat membru de a i se evalua nivelul de pregătire pentru aderarea la zona euro, cum a fost cazul Letoniei în 2013.

Toate statele membre, cu excepția Danemarcei, și-au asumat angajamentul juridic de a adera la zona euro. Prin urmare, Danemarca, care a negociat o clauză de neparticipare în Tratatul de la Maastricht, nu face obiectul raportului.

Pe baza Raportului de convergență pe 2022, Comisia înaintează o propunere Consiliului ECOFIN, care – în urma consultării Parlamentului European și a discuțiilor purtate în cadrul Eurogrupului și cu șefii de stat și de guvern – decide dacă țara respectivă îndeplinește condițiile necesare și dacă poate adopta moneda euro.

Dacă decizia este favorabilă, Consiliul Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) face demersurile juridice necesare și, pe baza unei propuneri din partea Comisiei și după consultarea BCE, adoptă cursul de schimb la care va fi înlocuită moneda națională cu moneda euro și care va rămâne stabilit în mod irevocabil.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata