Take a fresh look at your lifestyle.

Comisia Europeană susține proiecte de mobilitate militară de peste 800 de milioane de euro

0

Comisia Europeană va finanţa 38 de proiecte suplimentare în favoarea mobilităţii militare, în scopul sprijinirii transportului de trupe şi de echipamente de-a lungul reţelei transeuropene de transport (TEN-T).

Dotate cu un buget de 807 milioane de euro, aceste proiecte vor permite modernizarea infrastructurilor de transport esenţiale în Uniunea Europeană, pentru ca ele să permită o dublă utilizare, atât pentru transporturi civile, cât şi pentru cele militare.

Este vorba despre al treilea şi ultimul apel la propuneri în favoarea mobilităţii militare în cadrul Mecanismului de interconectare în Europa ‘Transporturi’ (MIE Transporturi) pentru perioada 2021-2027.

În total, executivul UE susţine 95 de proiecte de mobilitate militară, în valoare de 1,74 miliarde de euro, în 21 de state membre ale Uniunii Europene.

Conform Planului de acţiune privind mobilitatea militară 2.0, proiectele vor ajuta statele membre şi partenere să dezvolte o reţea de mobilitate militară bine conectată şi sigură.

Pot fi amintite, de exemplu, construirea şi modernizarea infrastructurilor feroviare în Danemarca, Germania, Franţa, Italia, Letonia, Ungaria, Olanda, Polonia, Finlanda şi Suedia. Aceste proiecte vor ameliora infrastructurile cu dublă utilizare în porturile maritime din Belgia şi Suedia, în aeroporturile din Letonia şi Lituania şi pe căile navigabile interne din Franţa.

”Rezultatele celui de-al treilea şi ultim apel privind mobilitatea militară în cadrul MIE Transporturi arată că este necesar în mod clar ca statele membre să-şi îmbunătăţească dubla utilizare a sistemului nostru de transport. Noi am primit 112 propuneri şi am selecţionat proiecte provenind din 18 state membre. Toate proiectele finanţate vor contribui la ameliorarea infrastructurilor europene şi vor completa verigile lipsă, atât în scopuri militare, cât şi civile”, a declarat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Graţie celor trei apeluri realizate în 2021, 2022 şi 2023, un pachet de 1,69 miliarde de euro prevăzut pentru mobilitatea militară în cadrul MIE 2021-2027 a fost utilizat.

Având în vedere războiul de agresiune dus de Rusia contra Ucrainei, ţările membre UE au decis să anticipeze pachetul bugetar pentru mobilitate militară, în scopul accelerării şi maximizării sprijinului pentru astfel de proiecte infrastructurale de transport atât cu utilizare civilă, cât şi militară.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata