Take a fresh look at your lifestyle.

Condamnări ISTORICE, la Cluj! Doi spărgători de locuințe ajung după gratii pentru următorii ZECI DE ANI

0

Czika Laszlo Stefan, un cunoscut spărgător de locuințe, și Keresztes Joszef, „adjunctul” primului, au fost condamnați definitiv de instanțele clujene. În timp ce Czika a primit 41 de ani, 3 luni și 10 zile de închisoare, Keresztes a primit 30 de ani de închisoare. În cazul ambilor pedepsele au fost reduse, dar chiar și așa vor sta după gratii peste 25 de ani. Alți trei membri ai grupării sunt judecați în continuare. Czika Laszlo Stefan este extrem de cunoscut și în țară, nu doar în Cluj, el ar fi spart peste 1.000 de locuințe. În 2016, acesta a evadat din arestul IPJ Cluj, dar a fost prins după două zile.

Gruparea din care făceau parte Czika Laszlo Stefan și Keresztes Joszef a acționat în mai multe județe precum Cluj, Satu Mare, Sibiu, Timișoara, Iași, Mureș, Brașov, Bacău și Neamț. În dosar au putut fi probate peste 60 de spargeri.

Czika Laszlo Stefan a fost condamnat pentru multiple fapte de furt calificat, tentativă de furt calificat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals material în înscrisuri oficiale. Pedeapsa primită, cumulat, a fost de 41 de ani, 3 luni și 10 zile de închisoare, dar a fost redusă la maximul general, respectiv 30 de ani și o amendă de 15.5666,66 lei.

Keresztes Joszef a fost condamnat pentru multiple fapte de furt calificat, complicitate la furt calificat, complicitate la tentativă la furt calificat, tentativă la furt calificat, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la uz de fals. El a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, iar Curtea de Apel Cluj a redus această pedeapsă la 27 de ani, 5 luni și 10 zile de închisoare.

CZIKA LASZLO STEFAN ȘI MODUL DE OPERARE

Czika Laszlo a evadat din arestul IPJ Cluj pe 14 august 2016, apoi a închis lacătul în urma lui şi, astfel, i-a întârziat pe poliţişti cu o oră. S-a ascuns, dar în ciuda precauţiilor fost prins, două zile mai târziu. Judecătoria Cluj-Napoca dispusese pe 14 iunie 2016 începerea procesului în dosarul în care Czika Laszlo Stefan (52 de ani în prezent), originar din Sfântu Gheorghe, era acuzat de comiterea mai multor furturi din locuinţe. Procurorii arată în rechizitoriu că doar în perioada ianuarie – februarie 2016, Czika, ajutat de un alt inculpat din dosar, Keresztes Joszef, a spart 40 de locuinţe din Cluj-Napoca. Prejudiciul pentru aceste fapte este de circa 100.000 de lei.

Surse din interiorul Poliţiei au dezvăluit că numărul spargerilor pe care le-a comis infractorul în toată ţara se ridică la aproape o mie, iar prejudiciul ar ajunge la circa două milioane de euro. Prinderea lui Czika a fost una dintre cele mai grele misiuni, întinzânu-se pe o perioadă de mai bine de un an şi angrenând un număr mare de poliţişti, susţin surse din rândul oamenilor legii. „Unul dintre ofiţerii care au lucrat la caz i-a spus lui Czika Laszlo că, având în vedere modul în care operează, este în Top 3 spărgători din ţară. El a răspuns, arogant, că îi <<bate>> oricând pe primii doi“, a povestit sursa citată.

STUDIA VICTIMELE

Temutul spărgător îşi pregătea minuţios planul de operare, studiind configuraţia zonei şi a imobilului cel puţin cu o zi înainte, se arată în rechizitoriu. În anumite cazuri, infractorul cunoştea programul victimelor şi chiar le supraveghea cu dispozitive GPS.

„Majoritatea spargerilor le-a făcut în timpul zilei. Avea o metodă de a deschide uşile folosind chei speciale şi o foiţă de aluminiu. De asemenea, o altă metodă era escaladarea locuinţelor prin exterior. De cele mai multe ori nu forţa intrarea, dar simula o forţare, fie spărgea un geam sau forţa butucul, pentru a evita să-şi formeze o semnătură care să poată fi indentificată de poliţişti. E un tip foarte inteligent“, spun surse din Poliţie.

Spargerile se produceau foarte repede.

„În două minute, maximum trei, «curăţa» casa. Prefera banii şi bijuteriile. Obişnuia să lase casa exact aşa cum era când a intrat, motiv pentru care unele victime au sesizat furtul şi după o lună“, arată sursa citată.

Printre bunurile furate erau electronice (tablete, laptopuri, televizoare), dar evita telefonele mobile, care puteau fi reperate ulterior. În rechizitoriu se arată că bunurile sustrase erau rapid plasate altor doi inculpaţi, Botos Csongor şi Batori Andrea, care, la rândul lor, le dădeau mai departe la un interval scurt de la comiterea faptelor. Czika era foarte greu de reperat, întrucât după ce dădea o spargere, se muta rapid din localitate.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata