Take a fresh look at your lifestyle.

Consiliul European decide statutul de țară-candidat pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia

0

Ucraina va deveni joi un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, într-o decizie simbolică, dar care va ridica moralul după invazia Rusiei, au declarat miniștri și diplomați.

Liderii UE de la Bruxelles sunt așteptați să semneze recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, anunță Reuters. După mai multe zile de discuții interne ale UE, nu a apărut nicio opoziție în rândul celor 27 de state membre, au declarat trei diplomați pentru Reuters.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Președintele român Klaus Iohannis participă la summit-ul unde se așteaptă ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țară-candidat la aderare
  • Rusia schimbă adresa Ambasadei SUA la Moscova
  • Rusia și China trimit nave de război în apropierea unui aliat al SUA
  • Vladimir Putin: Satan 2 intră în serviciu militar până la finele anului
  • Armata ucraineană a prăbușit o dronă în Rostov peste o rafinărie aparținând lui Viktor Medveciuk, aliatul lui Putin
  • Amploarea distrugerilor din Severodonețk, dezvăluită de imagini filmate din aer
  • Presa din Ucraina: Putin pregătește un atac cu submarine în Marea Neagră

Update 23 iunie, ora 08:01 Ucraina a depus cererea de aderare la UE la 28 februarie 2022, iar Georgia şi Republica Moldova au depus cererile în data de 3 martie 2022.

Comisia Europeană a emis avizul cu privire la cererile depuse de aceste țări la 17 iunie 2022.

În cazul Ucrainei și Republicii Moldova, Comisia a recomandat acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, „plecând de la premisa că trebuie luate măsuri în mai multe domenii”.

În ceea ce privește Georgia, Comisia a recomandat acordarea statutului de țară candidată la aderare „după ce vor fi abordate o serie de priorități”.

Administrația Prezidențială de la București a anunțat că președintele Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunile liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest, la Consiliul European şi la Summitului Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles.

Update 23 iunie, ora 00:01 Președinții Ucrainei și Republicii Moldova, Volodimir Zelenski și Maia Sandu, au avut miercuri seară o convorbire telefonică înainte de summitul Consiliului European în cadrul căruia liderii europeni vor decide să acorde celor două țări statutul de țări candidate la Uniunea Europeană.

În cadrul conversației lor, liderii de la Kiev și Chișinău și-au promis asistență reciprocă pe calea lor către UE.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata