Take a fresh look at your lifestyle.

Consultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu omologul său britanic, Philip Hammond

0

foto - maeMinistrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 14 ianuarie 2015, la Bucureşti, consultări cu ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Philip Hammond, în contextul vizitei de lucru pe care a acesta a avut-o în România.

Această vizită intervine într-un context special al relației bilaterale româno-britanice, de marcare a 135 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state. Agenda discuțiilor dintre cei doi demnitari a fost amplă, vizând cooperarea pe multiple paliere bilateral, european şi internațional.

In planul relațiilor bilaterale, cei doi oficiali au salutat relațiile excelente de cooperare între cele două state, fondate pe un Partenerial Strategic funcțional şi complex, îndeosebi pe dimensiunea de securitate. Astfel, pe acest fundament de cooperare deja existent, cei doi înalţi oficiali au convenit să confere Parteneriatului Strategic mai mult dinamism şi  profunzime, printr-o serie de demersuri care să vizeze intensificarea dialogului politic la nivel înalt; extinderea şi intensificarea cooperării în domenii sectoriale; aprofundarea dimensiunii economice de cooperare; coordonare pe teme de interes comun în cadrul Uniunii Europene, precum şi o cât mai bună armonizare a pozițiilor în vederea abordării provocărilor din plan regional şi european, inclusiv din perspectiva unei implicări comune şi concertate a celor două state în vecinătatea imediată a Uniunii Europene, atât în relația cu partenerii estici, cât şi în Balcanii de Vest.

Ministrul afacerilor externe al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Philip Hammond, a evidenţiat, la rândul său, cooperarea excelentă între România şi Marea Britanie, în special pe palierul de securitate şi apărare, şi a remarcat similaritatea abordărilor pe temele de interes de pe agenda europeană şi internaţională, aspect care, în viziunea, britanică, consolidează premisele aprofundării cooperării între cele două state.

Pe dimensiunea de cooperare economică, ambii interlocutori au salutat performanţa remarcabilă atinsă în anul 2014, care a marcat un triplu record istoric în ceea ce priveşte relaţiile comerciale româno-britanice, din perspectiva exporturilor româneşti către Marea Britanie, a balanţei comerciale, care este favorabilă României, şi a volumului comerţului bilateral, ajuns la valoarea de peste 2576 milioane Euro la finalul lunii septembrie 2014 şi au convenit că această tendință trebuie consolidată şi pe viitor.

În ceea ce priveşte evoluțiile şi cooperarea la nivelul Uniunii Europene, Bogdan Aurescu a evidenţiat profilul României, ca stat membru susținător al metodei comunitare – ca garant al participării tuturor actorilor politici europeni la procesul decizional european -, definitivării pieței unice şi prezervării libertăților fundamente ale UE. Ministrul Aurescu a subliniat faptul că mobilitatea lucrătorilor are efecte economice pozitive asupra PIB-ului ţărilor în care aceştia muncesc şi contribuie la creşterea economică a statului respectiv şi a economiei UE, în general.

Ministrul Bogdan Aurescu şi omologul său britanic au mai avut un schimb de opinii şi pe alte dosare de actualitate, precum securitatea energetică, politica de extindere a UE, evoluţiile din Balcanii de Vest, Parteneriatul Estic, situaţia din Ucraina şi susţinerea parcursului european al Republicii Moldova. Ministrul afacerilor externe român a subliniat, în contextul discuţiilor pe tema Parteneriatului Estic, progresele înregistrate de Republica Moldova în menţinerea ritmului ireversibil al proceselor de reformă şi necesitatea sprijinului autorităţilor de la Chişinău pe acest traseu.

Cei doi miniștri au salutat abordarea unitară, care trebuie menţinută, la nivelul UE şi NATO în privința relației cu Rusia în contextul crizei din Ucraina şi au fost de acord cu relevanţa menținerii regimului de sancțiuni la adresa Rusiei până la conformarea acestuia stat cu dreptul internațional.

În ceea ce priveşte problematica NATO, ministrul Bogdan Aurescu şi-a exprimat satisfacţia pentru deciziile luate la Summit-ul NATO desfăşurat în Marea Britanie din septembrie 2014. „I-am mulţumit colegului meu pentru decizia Marii Britanii de a continua să sprijine măsurile Aliate de reasigurare a Aliaţilor estici, inclusiv România. Am invitat partea britanică să întărim cooperarea politico-militară, inclusiv pentru implementarea deciziilor adoptate la Summit-ul din Marea Britanie”, a declarat ministrul român al afacerilor externe.  Şeful diplomaţiei române a arătat că ţara noastră va continua să pună un accent deosebit asupra aplicării la timp şi în termenii agreaţi la Summit, a Planului de Acţiune al Alianţei privind creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan/RAP).

Au fost abordate, totodată, teme de mare actualitate pe plan internaţional precum gravele crize ocazionate de activitatea ISIL, conflictele din Afganistan şi  Siria, respectiv cooperarea pentru combaterea terorismului.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata