Take a fresh look at your lifestyle.

Consultări bilaterale româno-letone la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene

0

maeSecretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut la 18 septembrie 2014, la Riga, consultări bilaterale cu omologul leton, Andrejs Pildegovics, precum şi cu alţi oficiali letoni.

Consultările au avut loc în contextul pregătirilor pentru preluarea de către Letonia a Preşedinţiei rotative a Consiliului UE, la 1 ianuarie 2015, şi au prilejuit un substanţial schimb de opinii pe teme de actualitate de pe agenda europeană, precum şi pe subiecte ce ţin de cooperarea bilaterală. Printre temele de discuţie abordate în cadrul întrevederilor se numără: schimbările instituţionale în curs de la vârful UE, Agenda Strategică a Uniunii, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, consolidarea UEM, securitatea energetică, Vecinătatea Estică, cu accent asupra parcursului european al Republicii Moldova şi pe evoluţiile din Ucraina, dar şi aspecte aflate pe agenda internaţională, legate de Procesul de pace din Orientul Mijlociu, ultimele evoluţii din Irak şi Siria.

În cadrul întrevederilor, cele două părţi au subliniat importanţa intensificării consultărilor dintre România şi Letonia în perioada următoare, la diferite niveluri, în vederea îmbunătăţirii coordonării pe dosarele europene. În acest sens, au fost discutate modalităţile efective de colaborare pe perioada Preşedinţiei letone prin care să se eficientizeze identificarea dosarelor de interes comun şi promovarea eficientă a acestora la nivelul UE.

În cadrul întrevederilor au fost analizate principalele priorităţi ale Preşedinţiei letone, acestea urmând să fie mai concret definite, în perioada următoare, în funcţie de evoluţiile la nivel european pe durata Preşedinţiei italiene a Consiliului UE, atât în planul politicilor UE, cât şi în planul relaţiilor externe ale Uniunii. Secretarul de stat pentru afaceri europene a precizat că, odată cu preluarea mandatului de către noua conducere a instituţiilor europene, acestea trebuie să îşi concentreze atenţia asupra priorităţilor majore trasate în Agenda Strategică a Uniunii, în special implementarea unor măsuri care să impulsioneze creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, şi să asigure securitatea energetică, precum şi o vecinătate sigură şi stabilă a Uniunii.

Secretarul de stat pentru afaceri europene a dat asigurări partenerilor letoni că România va susţine Letonia în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor pe perioada Preşedinţiei şi va contribui activ la implementarea Agendei de priorităţi strategice a Uniunii.

În discuţiile avute cu partenerii letoni, secretarul de stat român a subliniat că principala prioritate comună pentru perioada Preşedinţiei letone este dezvoltarea acţiunii Uniunii Europene în vecinătatea sa estică şi a reiterat poziţia activă a României în acest domeniu, reliefând importanţa unei acţiuni ferme şi coordonate a UE pentru încurajarea şi susţinerea efectivă a partenerilor estici cei mai avansaţi din cadrul Parteneriatului Estic, în special Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Demnitarul român a exprimat speranţa că Summit-ul Parteneriatului Estic, pe care Letonia îl va organiza la Riga, la 22 mai 2015, va reprezenta un pas major în acest sens, prin oferirea unor perspective reale de consolidare a parcursului european al ţărilor partenere care au formulat o opţiune europeană clară şi au realizat progrese constante în îndeplinirea angajamentelor lor în raport cu Uniunea Europeană.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata