Semnal de alarmă tras de medicii britanici. Ei susţin că, deşi pandemia de Covid-19 a trecut, există semnale îngrijorătoare în privinţa viitorului apropiat.
Nu sunt deloc vesti bune, mai ales că suntem în plin sezon al concendiilor, ceea ce înseamnă că oamenii vor călători peste tot în Europa. Experții avertizează că pandemia de Covid-19 nu a dispărut, în contextul unei creșteri recente a infecțiilor și spitalizărilor, asociate cu noi variante ale virusului în Marea Britanie.
Aceste variante, denumite colectiv FLiRT, au provocat o îngrijorare în rândul specialiștilor în sănătate publică. Potrivit Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, internările în spitale din cauza Covid-19 au crescut cu 24% în ultima săptămână, ajungând la o rată de 3,31 la 100.000 de persoane, comparativ cu 2,67 la 100.000 în săptămâna precedentă.
Profesorul Lawrence Young, virolog la Universitatea Warwick, subliniază că aceste cifre ar trebui să fie un „apel de trezire” pentru cei care cred că virusul a dispărut. „Virusul nu a dispărut și cu siguranță nu este o infecție sezonieră”, a declarat el. „O combinație de variante noi, mai infecțioase și imunitatea în scădere contribuie probabil la aceste niveluri crescute de infecție. Speranța este că acest lucru nu va duce la un val mare de infecții, dar trebuie să fim atenți.”
Cifrele din Marea Britanie arată că în săptămâna până la 12 iunie s-au înregistrat 2.053 de cazuri de Covid, o creștere de 7% față de săptămâna anterioară. Spitalizările au fost cele mai numeroase în rândul persoanelor de 85 de ani și peste. Deși internările la terapie intensivă rămân foarte scăzute, acestea au crescut ușor la 0,12 la 100.000.
Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie a explicat că termenul FLiRT provine din numele mutațiilor din codul genetic al variantelor. Trei șiruri ale variantei FLiRT, denumite KP.1.1, KP.2 și KP.3, au fost responsabile pentru 40% din toate cazurile de Covid din Marea Britanie în luna aprilie a acestui an. KP.2 a generat o creștere a cazurilor în primăvară, iar KP.3 pare să alimenteze un nou val in aceasta vară.
Autoritățile din Marea Britanie continuă să monitorizeze datele referitoare la noile variante atât în Marea Britanie, cât și la nivel internațional, evaluând severitatea acestora și eficacitatea continuă a vaccinurilor. Nu există nicio modificare în ceea ce privește sfaturile generale de sănătate publică în acest moment. La nivel European, se observă o nouă creștere a numărului de cazuri începând cu luna mai 2024.
Subvarianta Omicron BA.5 este dominantă în prezent în Europa, fiind asociată cu o transmisibilitate crescută, dar cu o severitate a bolii mai scăzută în comparație cu variantele anterioare. Situația variază semnificativ de la o țară la alta în Europa.
Unele țări, cum ar fi Spania, Portugalia, Irlanda, Olanda, Belgia, Cipru și Grecia, se confruntă cu o creștere rapidă a numărului de cazuri, în timp ce altele înregistrează o creștere mai lentă sau chiar o scădere.