Take a fresh look at your lifestyle.

Crește numărul de cazuri COVID. Specialiștii recomandă oamenilor să mai aștepte înainte de vaccinarea din acest sezon

0

Numărul cazurilor de COVID este în creștere continuă în mai multe țări europene. În Italia, sunt cu aproape 50 la sută mai multe infectări decât acum o săptămână. Începerea anului școlar și noul val de îmbolnăviri COVID îi fac pe mulți să se gândească dacă nu cumva ar fi bine să se revaccineze. Specialiștii spun, însă, că ar trebui să mai așteptăm câteva săptămâni. 

Medicii spun că actualele variante de virus care circulă par a fi mai contagioase, dar fără să provoace forme mai grave de boală. Unele state europene încep sau vor începe în curând vaccinarea vârstnicilor şi a persoanelor cu boli cronice.

În Spania se înregistrează, săptămânal, creşterea numărului de infectări cu peste 10 la sută.

Medicii spun că noua variantă de coronavirus este extrem de contagioasa, însă simptomele sunt mult mai uşoare, în majoritatea cazurilor sunt asemănătoare unei răceli obişnuite.

Pacienţii care vin la medic se plâng de nas înfundat, febră, oboseală şi tuse.

​Noul val de infectări a dus la creşterea cererilor de teste antigen. În ultima săptămână s-au vândut peste 500 de mii de teste.

În Italia, Ministerul Sănătăţii a instituit testarea Covid obligatorie pentru pacienții simptomatici la intrarea în spital.

De la 1 octombrie, în Danemarca persoanele de peste 65 de ani sau cele cu afecţiuni cronice se pot prezenta la centrele de vaccinare pentru o nouă doză booster. Se acorda atenţie specială căminelor de vârstnici.

Şi în Franţa creşte numărul de infectări COVID, dar deocamdată autorităţile spun că nu sunt motive de îngrijorare. Sunt recomandări generale privind purtarea măştii în locuri aglomerate. În plus, dacă e cazul, campania de vaccinare anti COVID, care ar urma să înceapă la mijlocul lunii viitoare, ar putea fi iniţiată mai devreme.

SPECIALIȘTII RECOMANDĂ SĂ AMÂNĂM VACCINAREA

Specialiștii consultați de cotidianul NYT spun că, în iunie, epidemiologii din cadrul Autorității americane Medicamentelor au recomandat ca următorul vaccin anti-Covid să vizeze varianta Omicron XBB1.5. Pfizer, Moderna, Novavax lucrează acum la actualizarea vaccinului, testarea și producerea lui, după care noul vaccin vă trebui autorizat. Experții estimează că noile doze vor fi disponibile începând cu mijlocul lunii septembrie.

Există două motive principale pentru a aștepta vaccinul actualizat. În primul rând, noul vaccin va fi mai bine adaptat la variantele care circulă în prezent. Majoritatea tulpinilor de coronavirus care infectează oamenii în prezent sunt înrudite cu tulpina XBB.1.5. Prin urmare, spun experții, decizia de a viza această variantă este cea mai bună. Cel mai probabil, vaccinul va oferi, de asemenea, o anumită protecție împotriva tulpinii EG.5, care a devenit recent varianta dominantă în Statele Unite, reprezentând aproximativ 22 la sută din îmbolnăviri.

Al doilea motiv pentru a aștepta noul vaccin să crească șansele de apărarea împotriva virusului să fie mai puternică atunci când se așteaptă ca numărul cazurilor să atingă un vârf, în mod obișnuit între decembrie și februarie. Anticorpii se diminuează în timp, iar protecția este cea mai ridicată în primele trei luni după o infecție sau o vaccinare.

Dacă ați avut recent Covid, experții sugerează să așteptați câteva luni înainte de a a face vaccinul. Anticorpii dumneavoastră sunt deja crescuți din cauza infecției, astfel că vaccinul nu vă va oferi beneficii suplimentare, mai spun specialiștii citați de NYT.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata