Take a fresh look at your lifestyle.

Criminalul care a ucis două persoane în Dâmbul Rotund a primit pedeapsa cu închisoare PE VIAȚĂ!

0

crimaSENTINȚĂ – Dan Ioan Magier, bărbatul care în toamna anului trecut a omorât două persoane în cartierul clujean Dâmbul Rotund, și-a primit pedeapsa. Criminalul a primit de la magistrații clujeni pedeapsa cu închisoare pe viață. Decizia nu este deocamdată definitivă.

Criminalul, care în perioada 1992 – 2005 fusese închis tot pentru crimă, a fost condamnat de data aceasta la detenție pe viață de Tribunalul Cluj, potrivit oradecluj.ro.

”Potrivit declaraţiilor inculpatul Magier Dan Ioan, coroborate cu declaraţiile părţilor civile R.M. şi F.S. respectiv ale martorului T.I., după liberarea din penitenciar, inculpatul Magier Dan Ioan a cunoscut-o în cursul anului 2005 pe victima R.R .cu care a întreţinut relaţii de concubinaj până în luna mai 2014. Pe parcursul relaţiei de concubinaj dintre cei doi au existat numeroase certuri, provocate, potrivit susţinerilor inculpatului, de dependenţa de alcool a victimei R.R., şi soldate, potrivit declaraţiilor părţilor civile şi a martorului sus indicat, cu agresarea fizică, de către inculpat, a victimei R.R.. Acest din urmă aspect, negat de inculpat prin declaraţia din faţa instanţei de judecată şi prin memoriile depuse, pare să fi fost totuşi recunoscut de acesta în discuţiile cu consilierul de probaţiune (f. 157), ocazie cu care a relatat un incident petrecut între inculpat şi victima R.R. în urma căruia aceasta a necesitat un repaus de două săptămâni pentru recuperare.

În luna mai 2014, urmare a neînţelegerilor, inculpatul Magier Dan Ioan şi victima R.R. au întrerupt relaţia de concubinaj, aceasta mutându-se din domiciliul conjugal într-o locuinţă închiriată situată pe str. Doinei din loc. Cluj-Napoca aparţinând martorului C.V.

În a doua jumătate a lunii iulie 2014, cei doi s-au reîntâlnit însă nu au reluat complet relaţia de concubinaj, R.R. locuind în continuare în locuinţa închiriată şi petrecând sporatic câteva zile pe săptămână şi la domiciliul inculpatului.

Într-un astfel de context, la data de 22.09.2014, inculpatul şi victima R.R. s-au înţeles ca după terminarea programului său de lucru aceasta să se deplaseze la domiciliul inculpatului. Întrucât R.R. nu a mai ajuns la ora programată inculpatul a sunat-o pe telefonul mobil iar apoi, întrucât nu i-a răspuns, acesta s-a deplasat la domiciliul de pe str. Doinei.

Ajuns în această locaţie inculpatul a intrat în curte însă R.R. i-a strigat pe geam să nu intre în locuinţă întrucât este cineva în vizită la ea. Potrivit declaraţiilor inculpatului, aflând acest lucru, s-a enervat şi a pornit spre casă însă, din discuţiile telefonice purtate ulterior, acesta a aflat că la domiciliul victimei R.R. se afla F.V., o mai veche cunoştinţă a inculpatului din perioada detenţiei – în aceeaşi perioadă şi F.V. ispăşind o pedeapsă de 18 ani aplicată pentru comiterea unei infracţiuni de omor. De asemenea, F.V. era frate cu partea civilă F.S., acesta din urmă aflat în relaţii de amiciţie cu inculpatul Magier Dan Ioan. Prin urmare, inculpatul a purtat discuţii telefonice pe drumul spre casă şi cu victima F.V. căruia i-a cerut să părăsească domiciliul victimei R.R., motivând că aceasta era partenera sa de viaţă, lucru refuzat însă.

În aceste condiţii, inculpatul Magier Dan Ioan ajuns acasă a luat hotărârea de a-l ucide pe F.V .sens în care a scris un bilet pentru mama sa şi s-a înarmat cu un cuţit după care s-a îndreptat spre locuinţa în care se aflau cei doi. Ajuns la destinaţie, pe geam, inculpatul a constatat că R.R. şi F.V. nu dorm astfel că a iniţiat din nou discuţii telefonice cu aceştia, în încercarea declarată de a-l determina pe F.V. să plece din locuinţa lui R.R.. În acelaşi scop susţine inculpatul că l-ar fi sunat, în jurul orelor 300, pe F.S. căruia i-a spus că-l va ucide atât pe el cât şi fratele său, sperând astfel că F.V. va fi avertizat că „sunt probleme” şi va pleca de la domiciliul victimei R.R..

Întrucât F.V. nu a părăsit domiciliul sus-numitei, inculpatul Magier Dan Ioan a constatat, de vis- a -vis de imobil unde se aşezase, între o maşină şi gardul casei vecine, că în jur de ora 400 în camera locuită de cei doi s-a stins lumina. Inculpatul a consumat în locul în care se afla, sus precizat, bere dintr-un pet de circa 2 litri până în jurul orelor 800 când a constatat că din imobilul aparţinând martorului C.V. a ieşit victima F.V. pentru a merge la toaleta din curte. Profitând de ocazie, inculpatul a pătruns în imobil iar apoi în camera victimei R.R.constatând că aceasta încă nu se trezise.

După ce a revenit din curte şi victima F.V., între cei trei s-a purtat o discuţie contradictorie, inculpatul declarând că le-a reproşat celor doi că ar fi întreţinut relaţii intime. De asemenea, inculpatul a arătat că la un moment dat F.V. ar fi intenţionat să îl lovească motiv pentru care a parat lovitura acestuia şi i-a aplicat apoi o lovitură cu cuţitul aflat asupra sa, în zona abdomenului după care o alta în zona gâtului. Victima R.R. ar fi încercat, potrivit susţinerilor inculpatului, să ia telefonul mobil moment în care inculpatul a lovit-o cu „cuţitul în inimă” precizând în declaraţia susţinută în faţa instanţei de judecată că „nu ştiu de ce am lovit-o pe R., pur şi simplu acţionam mecanic şi probabil că dacă erau mai multe persoane în încăpere, toate aveau aceeaşi soartă” (f. 101) susţinere reiterată şi în faţa consilierului de probaţiune (f. 157 verso).

După comiterea faptelor, potrivit susţinerilor inculpatului, acesta a realizat ce făcuse astfel că a încercat să se sinucidă, tăindu-se cu o oglindă în zona gâtului.

În jurul orelor 1100, constatând decesul victimelor în camera închiriată de R.R., martorul C.V. a anunţat salvarea şi poliţia. Cadrele medicale sosite la faţa locului au constatat decesul victimelor R.R.şi F.V. iar în bucătăria imobilului l-au găsit pe inculpatul Magier Dan Ioan, aflat în stare de conştientă însă întins pe podea.

Din Raportul de expertiză medico-legală nr. 5653/III/441 din 6.10.2014 a I.M.L. Cluj (f.99 dos. u.p.) rezultă că moartea victimei F.V.a fost violentă, ea datorându-se hemoragiei interne şi externe consecutive unor plăgi înţepate-tăiate cervicale şi toracice cu secţiunea arterei carotide comune drepte şi a cordului iar din concluziile Raportului de expertiză medico-legală nr. 5562/III/440 din 29.10.2014 a I.M.L. Cluj (f.88 dosar u.p.), rezultă că moartea victimei R.R. este violentă, ea datorându-se hemoragiei externe şi interne consecutiv unei plăgi penetrante la nivelul hemitoracelui stâng cu interesarea cordului şi plămânilor.

Din concluziile raportului de constatare medico-legală nr. 5675/III/u/1 din 29.09.2014 a I.M.L. Cluj (f. 141 dos. u.p.) rezultă că inculpatul Magier Dan Ioan a prezentat la data examinării leziuni traumatice care s-au putut produce prin acţionarea unui corp tăietor înţepător în cadrul unei autoagresiuni, că leziunile au necesitat 8-9 zile de îngrijiri medicale şi că acestea nu au pus în primejdie viaţa victimei. (…)

Condamnă pe inculpatul MAGIER DAN IOAN , în prezent aflat în stare de arest preventiv în Penitenciarul Gherla, la următoarele pedepse de:

– detenţiunea pe viaţă pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat prev. prev. de art. 188 al.1 C.pen., art. 189 al.1 lit.a,e şi f C.pen. cu aplicarea art.41 al.1C.pen.

2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de violare de domiciliu prev. de art. 224 al.2 C.pen. cu aplicarea art. 41 al.1 C.pen.
În temeiul art. 38 al.1 C.pen., art. 39 al.1 lit.a C.pen. contopeşte pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea a detenţiunii pe viaţă.
În temeiul art.65 al.2 C.pen. interzice inculpatului pe perioada executării pedepsei drepturile prev. de art. 64 lit.a , b şi d C.pen.
În baza art. 67 al.1 C.pen. coroborat cu art. 58 C.pen. omite aplicarea pedepsei complementare a interzicerii unor drepturi inculpatului.

În temeiul art. 404 alin. (4) lit. a) C. proc. pen., art. 72 C.pen. deduce din pedeapsa aplicată inculpatului timpul reţinerii şi al arestării preventive începând cu data de 25.09.2014 şi până la zi.

În temeiul art. 399 al. 1 C.pr.pen. menţine starea de arest preventiv a inculpatului .
În temeiul art. 19, art.397 C.pr.pen. rap. la art. 1349 al. 1 şi 2 Cod Civil admite în parte acţiunea civilă formulată de către partea civilă R.M., şi obligă pe inculpatul Magier Dan Ioan la plata despăgubirilor civile în cuantum de 4500 lei reprezentând daune materiale şi la plata sumei de 6000 Euro reprezentând daune morale, în favoarea acestei părţi civile.

În temeiul art. 19, art.397 C.pr.pen. rap. la art. 1349 al. 1 şi 2 Cod Civil admite acţiunea civilă formulată de către partea civilă F.S., cu şi obligă pe inculpatul Magier Dan Ioan la plata despăgubirilor civile în cuantum de 5000 lei reprezentând daune materiale, în favoarea acestei părţi civile. (…)

În temeiul art.274 al.1 C.pr.pen. obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare în favoarea statului în cuantum de 4500 lei .
Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în motivarea deciziei de condamnare a lui Dan Magier.

De asemenea, magistratul care a pronunțat sentința a apreciat că criminalul nu poate fi reintegrat în societate.

”De altfel, prin referatul de evaluare întocmit inculpatului, în ceea ce privesc perspectivele de neintegrare în societate, s-a consemnat că atitudinea generală a inculpatului este marcată de credinţe disfuncţionale, care îl predispune spre angajarea violenţei ca metodă de rezolvare a conflictelor, nevoia de control, convingerea că dreptatea este întotdeauna de partea sa, însoţită de expectanţa ca toţi cei din jurul său să acţioneze conform principiilor şi ideii sale de dreptate, blamarea celorlalţi atunci când evenimentele nu se derulează aşa cum şi-ar dori, toleranţe scăzute la frustrare, sunt aspecte care definesc personalitatea lui Magier Dan Ioan care, de cele mai multe ori, sunt rezistente la intervenţii de tip psihoterapeutic. Astfel, în cazul de faţă, luând în calcul parcursul comportamental al inculpatului, caracterizat de perseverenţa infracţională şi implicarea în fapte de o gravitate sporită, lipsa de eficacitate a perioadei de detenţie anterioară şi faptul că persoana evaluată dovedeşte că nu apreciază valoarea unei vieţi omeneşti (lipsa empatiei, a regretului, a sentimentului de vinovăţie) s-a apreciat că inculpatul are perspective reduse de reintegrare în societate.

Prin urmare, faţă de toate aceste aspecte, instanţa de judecată apreciază că doar pedeapsa detenţiunii pe viaţă aplicată pentru comiterea infracţiunii de omor prev. de art. 189 al. 1 lit. a, e şi f C.pen. corespunde gravităţii deosebite a faptei comise şi periculozităţii inculpatului”, se mai arată în decizia magistraților.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata