Conținut oferit de: Partener extern.
De la un an la altul apar din ce în ce mai multe tehnologii care au scopul de a ne facilita viața pe cât mai multe planuri. În domeniul construcțiilor, unul dintre obiectivele principale este de a obține o precizie cât mai mare în execuție pentru a genera rezultate calitative și sigure, cu cât mai puțin efort. Acest lucru este posibil în prezent prin intermediul serviciilor de scanare 3D prin care munca specialiștilor poate fi simplificată și riscul de eroare umană redus.
Ce este scanarea laser 3D
Ultimii ani au reprezentat o perioadă optimă pentru dezvoltarea unor noi soluții de măsurare și colectare a datelor în domeniul construcțiilor cu scopul de a spori precizia și a crește calitatea rezultatelor finale. Scanarea 3D este una dintre procedurile din ce în ce mai utilizate în acest sens, fiind un proces complex de măsurare în urma căruia se obțin date spațiale detaliate ale unei clădiri sau ale unui spațiu, ce poartă numele de nor de puncte. Acesta se prelucrează cu ajutorul unui soft special pentru a genera livrabile 2D sau 3D, în funcție de nevoile și cerințele de lucru.
Situații în care poate fi folosită scanarea 3D
Scanarea 3D a devenit un instrument foarte folosit la scară largă în tot ceea ce înseamnă proiecte de construcții, amenajare, renovare sau design interior, dată fiind calitatea înaltă a datelor generate și timpul scurt de colectare. Acest lucru a determinat tot mai mulți specialiști să extindă metoda în domenii variate de activitate, cum ar fi:
- Construcții de poduri, viaducte, tuneluri, căi ferate
- Determinarea planeității/verticalității elementelor construite
- Relevee pentru proiectarea fațadelor în timpul construcției
- Relevee pentru calculul suprafețelor conform standardului BOMA
- Modelare 3D
- Efecte speciale în filme, jocuri video și animatie
- Scan-to-BIM
- Situri arheologice.
Ce livrabile se obțin în urma unei scanări
Datele și modelele obținute în urma unei sesiuni de scanare sunt variate și se adaptează cerințelor beneficiarului, ceea ce înseamnă că livrabilele pot fi furnizate in functie de specificatia fiecarui proiect. Norul de puncte este principalul rezultat urmărit de specialiști, reprezentând punctul de plecare pentru toate celelalte livravile, de la planuri și relevee 2D secțiuni verticale / relevee fațadă, la modele 3D BIM, Mesh sau DTM.
Beneficii pe care le obții prin integrarea noutăților tehnologice în activitatea ta
Scanarea 3D vine ca o alternativă mai rapidă, eficientă și sigură de obținere a datelor care anterior erau colectate manual, de către ingineri topografi sau constructori. Asta înseamnă că pe lângă faptul că ajută la accelerarea proceselor de lucru, este o soluție care determină reducerea erorilor umane de măsurare sau de calcul, ceea ce înseamnă că este sporită calitatea proiectului și se reduc semnificativ costurile implicate în executarea acestuia.
Utilizarea noilor tehnologii se dovedește a fi o soluție foarte sigură pentru specialiștii responsabili, dat fiind faptul că permite colectarea a milioane de puncte în doar câteva secunde, de la o distanță suficient de mare pentru a evita accidentele. Acest lucru se dovedește a fi foarte util în cazul clădirilor vechi, cu un nivel ridicat de deteriorare, a siturilor arheologice, monumentelor istorice etc.
Nu în ultimul rând, scanarea 3D eficientizează toate procesele implicate în realizarea unei construcții deoarece generează o imagine reală a proiectului, cu informații detaliate cuprinse într-un singur nor de puncte. Asta înseamnă că se obtin toate informatiile de care ai nevoie pentru analiza oricarui proiect.
Eficientizezi munca, crești performanța și reduci timpul de lucru prin implementarea serviciilor oferite de echipa Xplorate!