Take a fresh look at your lifestyle.

Cum să alegi un aspirator bun

0
Conținut oferit de: Partener extern.

Aspiratorul reprezintă cu siguranță unul dintre cele mai utile și mai importante electrocasnice dintr-o locuință. A alege un aspirator bun de pe piață înseamnă a economisi timp, energie și a-ți curăța casa într-un mod cât mai bun și cu un minim de efort depus.

Nelipsite în ziua de astăzi din orice locuință, aspiratoarele se găsesc într-o gamă variată de prețuri, iar varietatea produselor disponibile în magazine îi face pe cumpărători să se întrebe care aspirator este cel mai potrivit nevoilor lor.

Tocmai din acest motiv, în cazul în care ești pus în situația de a face o astfel de achiziție, îți recomand să ții cont de sfaturile prezentate mai jos pentru a alege aspiratorul ideal pentru gospodăria ta.

Stabilirea bugetului

Răsfoind oferta magazinelor de electrocasnice, în categoria de aspiratoare vei observa că aceste produse se găsesc acum într-o varietate mare de prețuri. Astfel, în ziua de astăzi nu mai trebuie să scoți din buzunar o avere pentru a-ți cumpăra unul dintre cele mai bune aspiratoare. Poți găsi produse de calitate și cu performanțe foarte bune în utilizare la prețuri accesibile.

Pentru a-ți fi mai ușor să sortezi zecile sau chiar sutele de aspiratoare din oferta unui magazin, un prim pas este așadar stabilirea bugetului de care dispui. În acest fel vei restrânge aria de căutare și îți va fi mai ușor ulterior să faci o alegere.

Ține cont însă că un aspirator este o investiție pe termen lung și îl vei folosi mulți ani din momentul cumpărării. Așadar, dacă îți permiți este o idee bună să aloci o sumă de bani mai consistență pentru cumpărarea unui aspirator de top, care să te servească un timp îndelungat în cele mai bune condiții.

Tipul de aspirator

În funcție de tipul aspiratoarelor, acestea se pot încadra în mai multe categorii, după cum urmează.

Aspiratoare verticale

Prezintă avantajul de a ocupa un spațiu mic la depozitare și sunt foarte eficiente în curățarea covoarelor sintetice. Totuși, utilizate un timp îndelungat ele pot fi obositoare și în plus unele dintre ele produc un zgomot destul de mare.

Vei întâlni aspiratoare verticale cu unul sau două motoare (pentru funcția de aspirare și pentru peria rotativă – motoare separate pentru fiecare sau unul cu rol dublu)

Aspiratoare clasice

Sunt cele mai populare la noi în țară, deoarece sunt versatile și pot fi utilizate pentru curățarea multor suprafețe, precum covoare, podele, scări, spații de sub mobilier etc.

Aspiratoarele moderne au devenit tot mai performante și se găsesc de regulă la cele mai mici prețuri. Principalul dezavantaj al lor este dimensiunea, ocupând mult loc în spațiul în care sunt depozitate

Aspiratoare cu sac și fără sac

Atât aspiratoarele verticale, cât și cele clasice pot fi cu sac sau fără sac. Cele cu sac sunt de preferat în cazul în care membrii familiei se confruntă cu diverse sensibilități sau afecțiuni respiratorii.

La aspiratoarele cu sac șansele ca particulele de praf și alți alergeni să ajungă în aer sunt foarte mici. În schimb, sacul va trebui înlocuit destul de des, față de aspiratoarele fără sac, care necesită doar o curățare a filtrelor

Aspiratoare de mână

Dacă te interesează o portabilitate maximă, atunci un aspirator de mână poate fi alegerea ideală. Acestea pot fi atât cu cablu, cât și fără și sunt perfecte pentru curățarea suprafețelor mici și a locurilor greu accesibile.

Un aspirator de mână, împreună cu unul vertical sau clasic poate reprezenta o combinație excelentă pentru o curățare ideală a oricărei încăperi

Aspiratoare robot

Aspiratoarele robot sunt cele care lucrează autonom, fără intervenția omului, atât timp cât bateria le permite. Acestea sunt o alegere bună în general pentru spațiile mari și deschise, fără prea multe “obstacole”.

Trebuie însă să știi că oricât de performant ar fi un aspirator robot, acesta nu va putea pătrunde în locurile greu accesibile. Totuși, avansul tehnologic a făcut ca și apiratoarele robot să devină tot mai performante, având senzori multipli și o mulțime de funcții utile

Aspiratoare cu spălare

Aceste tipuri de aspiratoare folosesc căldura și apa sau diferite soluții dedicate pentru a curăța în profunzime covoarele și suprafețele textile. Un aspirator clasic, dotat doar cu funcția de aspirare nu va reuși niciodată să îndepărteze murdăria și toți acarienii de praf, părul de animale sau bacteriile.

În astfel de situații, pentru o curățare și igienizare optimă este de preferat un aspirator cu spălare, care, utilizat împreună cu anumite soluții speciale va dezinfecta toate aceste suprafețe.

Alte criterii de urmărit

  • Puterea aspiratorului – este o diferență între puterea motorului aspiratorului și puterea de aspirare, iar tu trebuie să ții cont de asta. Un aspirator bun ar trebui să fie dotat cu un motor de cel puțin 1-2 kW, în timp ce puterea de aspirare e de preferat să fie de minim 300 Wati. Dacă bugetul îți permite, orientează-te către un aspirator puternic, care va avea rezultate mai bune în utilizare. Unele dintre aspiratoarele moderne au chiar și o funcție de reglare a puterii de aspirare, ceea ce se poate dovedi extrem de util uneori
  • Greutatea – în afara aspiratoarelor robot, la toate celelalte tipuri este important să iei în calcul greutatea acestora, fiindcă le vei manevra în diferite locuri din încăpere, iar un aspirator prea greu te va obosi într-un timp destul de scurt
  • Nivelul de zgomot – cu siguranță nimănui nu îi plac aspiratoarele zgomotoase, așadar ține cont de nivelul de dB (decibeli) pe care aspiratorul îl produce în momentul funcționării. Evident că este de preferat o valoare cât mai mică, adică un aspirator cât mai silențios
  • Filtrarea aerului – există 3 standarde de filtrare a aerului pentru aspiratoare: EPA (Efficiency Particulate Air), HEPA (High-Efficiency Particulate Air) și ULPA (Ultra-Low Penetration Air). Dacă bugetul îți permite, orientează-te către un aspirator cu o filtrare cât mai bună
  • Accesorii – ține cont și de accesoriile cu care vine la pachet aspiratorul, fiindcă multe îți pot fi de mare ajutor, precum perii înguste pentru locurile greu accesibile, perii rotative pentru colectarea părului de animale etc.

Ținând cont de toate aceste criterii, cu siguranță vei putea alege mult mai ușor și mai rapid următorul aspirator pentru locuința ta.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata