Take a fresh look at your lifestyle.

Despre cât de importante sunt controalele periodice: 9 din 10 pacienți cu cancer pulmonar tratați la Institutul Oncologic din Cluj au fost diagnosticați în stadii avansate

0

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și MSD România organizează astăzi, 25 noiembrie, iluminarea în alb a clădirii Institutului Oncologic din Cluj Napoca în cadrul unei acțiuni de conștientizare cu privire la cancerul pulmonar. Inițiativa, parte a campaniei europene “Mergeți la control” lansată de Lung Cancer Europe, marchează Luna de luptă împotriva cancerului pulmonar, atrăgând atenția asupra importanței depistării timpurii a acestui tip de cancer.

Cancerul bronhopulmonar reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în lume și în România, unde cu 12122 cazuri noi (reprezentând 12,3% din toate cancerele la ambele sexe) ocupă locul al doilea ca frecvență, conform Globocan 20201.

Mai grav, cancerul bronhopulmonar continuă să fie prima cauză de mortalitate oncologică (10779 decese, 19,8% din toate cancerele) Implementarea unui control mai eficace al bolii poate contribui la creșterea ratei de supraviețuire la 5 ani pentru pacienții cu cancer pulmonar și în România.

Un control al bolii presupune: creșterea gradului de conștientizare asupra prevenției cancerului, inclusiv combaterea fumatului, intervenții de screening și diagnosticare precoce, un traseu diagnostic clar si rapid al pacientului, îngrijiri de calitate și, nu in ultimul rând, accesul la imunoterapii și alte tratamente inovatoare.

„În regiunea de nord-vest a țării, inclusiv în județul Cluj, se înregistrează în ultimii ani una din cele mai ridicate rate de incidență a cancerului pulmonar, lucru care face necesară o colaborare mai strânsă între asociațiile de pacienți, instituțiile medicale și autoritățile locale atât în ceea ce privește informarea și educarea cu privire la simptomele cancerului pulmonar, cât și în sfera depistării precoce, a diagnosticului și a tratamentului”, afirmă Cezar Irimia, președintele FABC.

„La Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, în perioada 2016-2020, au fost înregistrați și tratați 1893 pacienți noi cu cancer pulmonar. Față de 2020, primul an al pandemiei, în care numărul cazurilor a fost cu 105 mai mic decât în anul precedent din cauza neprezentării la medic a pacienților, în primele 10 luni din 2021 au fost înregistrați 333 pacienți noi, estimându-se circa 400 pacienți noi cu cancer pulmonar până la sfârșitul anului. Acest lucru semnifică o revenire la ritmul ascendent de diagnostic și tratament dinaintea pandemiei”, menționează dr. Cătălin Vlad, director general, IOCN.

România se află pe un nedorit loc doi în UE atât pentru incidență cât și pentru mortalitate la bărbații sub 70 de ani. Riscul de boală crește în general cu vârsta, fiind mai mare mai ales după vârsta de 55 de ani, însa boala nu ocolește adulții mai tineri. Îmbolnăvirile survenite la bărbați sunt de aproape 3 ori mai numeroase decât la femei.

Deși fumatul este principalul factor de risc incriminat în apariția cancerului pulmonar, aproximativ 1 din 4 pacienți cu cancer pulmonar nu au fumat niciodată.

Asocierea cancerului pulmonar cu fumatul duce la stigmatizare și autostigmatizare, cu efect asupra calității vieții pacientului. Pentru a susține pacienții cu cancer pulmonar, FABC, IOCN și MSD România au dedicat acestei tematici un episod din podcastul de psiho-oncologie “Gânduri și emoții în traseul oncologic”.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata