Take a fresh look at your lifestyle.

Doi candidaţi la prezidențiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur. Ce prevede Constituția

0

Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, solicită Curţii Constituţionale anularea rezultatelor din primul tur al alegerilor.

Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect “anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.

În cazul lui Călin Georgescu, câștigătorul primului tur, s-au vehiculat o serie de ipoteze, neconfirmate deocamdată de o autoritate competentă, că ar fi fost manevrate acele discursuri, opinii și mesaje de pe Tik Tok. Rețeaua de socializare este în mijlocul unor solicitări ale Parlamentului European și ale mai multor foruri din România.

În cadrul unor răspunsuri oficiale date ieri de reprezentanții Tik Tok, aceștia au precizat că în luna septembrie au identificat o platformă de pe un server românesc care ducea către o serie de mesaje de acest gen, însă nu au identificat persoana către care mergeau aceste mesaje.

Ce prevede Constituția

”Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin. În această situaţie Curtea va dispune repetarea turului de scrutin în a doua duminică de la data anulării alegerilor”, se arată în articolul 52, aliniatul 1 din Constituție.

Cererea de anulare a alegerilor se poate face de partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi de candidaţii care au participat la alegeri.

Cererea de anulare a alegerilor trebuie introdusă în termen de cel mult 3 zile de la închiderea votării; cererea trebuie motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază.

Soluţionarea cererii de către Curtea Constituţională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoştinţa publică a rezultatului alegerilor.

Citește și
SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata