Take a fresh look at your lifestyle.

Dosarele polițistului Florin Octavian Fărcaș așteaptă prescripția? Șefii din IPJ Cluj au făcut rocada pentru a-l scoate pe agent din mijlocul comunității

0

Dosarele penale care îl vizează pe șeful Postului de Poliție Valea Ierii, Florin Octavian Fărcaș, par a fi ținute într-un sertar, în așteptarea prescripției faptelor. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj nu vor să dea niciun detaliu din anchete, nici măcar despre stadiul lor. Între timp, șefii din Inspectoratul de Poliție Județean Cluj au luat decizia de a-l muta pe Fărcaș la Postul de Poliție Săvădisla. Într-un răspuns remis publicației noastre, Ziarul Clujean, reprezentanții IPJ Cluj precizează că era nevoie de Fărcaș la Săvădisla. Au uitat, aceiași reprezentanți ai IPJ Cluj, să precizeze că în locul lui Fărcaș, la Postul de Poliție Valea Ierii, a fost trimis tocmai șeful Postului de Poliție Săvădisla. Practic s-a făcut rocada șefilor de post, în încercarea disperată de a închide gura lumii atunci când vine vorba de agentul Florin Octavian Fărcaș și presupusele ilegalități comise de acesta. Comunitatea din Valea Ierii a reclamat în mod repetat comportamentul abuziv al omului legii, dar oamenii au indicat și eventuale ilegalități comise de acesta. Tăcerea procurorilor, dar și mișcările făcute de IPJ Cluj, conduc spre ideea că Fărcaș va fi „albit” de timp? Rămâne de văzut. Deocamdată avem tăcere din partea autorităților! Între timp, din nou, Fărcaș este indicat de localnicii din Valea Ierii ca fiind parte la unele ilegalități care s-ar fi comis pe raza comunei. Vă prezentăm în acest material o întâmplare șocantă, iar fapta nu s-a prescris.

OAMENII AU CERUT, ȘEFII AU DISPUS

Începem materialul de astăzi cu cea mai proaspătă informație. Mutarea lui Fărcaș de la Valea Ierii, așa cum oamenii au cerut. Reprezentanții IPJ Cluj spun că a fost nevoie de Florin Octavian Fărcaș la Săvădisla. Pe șeful de post de la Săvădisla l-au mutat la Valea Ierii. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Cluj susțin că Florin Octavian Fărcaș nu este vizat de anchete disciplinare. Ultima cercetare disciplinară a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj și vizează o faptă de comportament abuziv. Practic, Fărcaș l-ar fi bătut extrem de grav pe un bărbat din Băișoara, la începutul anului 2019.

„Agentul în cauză a fost împuternicit, începând cu data de 01.06.2019, pe funcția de șef post I, la Postul de Poliție Comunal Săvădisla, până la data de 28.08.2019. Împuternicirea s-a realizat conform propunerii șefului direct, având în vedere necesitățile situației operative existente la nivelul Postului de Poliție Săvădisla.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj nu există lucrări disciplinare pe numele agentului-șef de poliție menționat de dumneavoastră”, se arată în răspunsul primit de la Inspectoratul Județean de Poliție Cluj.

Fărcaș figurează într-un dosar de luare și dare de mită, dar nu s-a început urmărirea penală împotriva sa. Faptele de corupție datează din 2016, de trei ani, iar procurorii clujeni nu l-au pus pe agent sub acuzare. În 2016, casa omului legii a fost percheziționată de ofițerii Direcției Generale Anticorupție. Nici în dosarul în care Fărcaș este acuzat de comportament abuziv nu s-a făcut mai nimic. Dovada vine dintr-un răspuns al IPJ Cluj, reprezentanții acestei instituții precizând că nu s-a pus în mișcare acțiunea penală față de Florin Octavian Fărcaș, altfel el era pus la dispoziția inspectorului șef.

„Polițistul este pus la dispoziție când față de acesta s-a pus în mișcare acțiunea penală, cu excepția situației în care acțiunea penală a fost pusă în mișcare pentru o infracțiune din culpă care nu este în legătură cu serviciul, conform prevederilor Legii 360 din 6 iunie 2002 privind Statutul polițistului”, se precizează într-un răspuns al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

MORTUL ESTE DE VINĂ

În anul 2014, un bărbat care muncea în pădure, pentru o firmă de exploatare forestieră, a murit fiind strivit de un taf. Cercetarea făcută de Florin Octavian Fărcaș a scos la iveală ceea ce patronul firmei susținea. Bărbatul a furat taf-ul, s-a răsturnat cu el și a murit strivit.

Deși evenimentul tragic s-a produs în 2014, fapta nu s-a prescris. Rămâne de văzut dacă procurorii vor considera interesant să redeschidă dosarul după declarația care urmează.

Am vorbit cu pădurarul din cantonul unde s-a produs nefericitul eveniment. Omul spune foarte clar că taf-ul nu a fost furat. Mai mult, susține același pădurar, îl cunoștea pe bărbatul care a murit și îl văzuse la muncă în pădure. De altfel, muncitorii erau cazați tot în pădure, într-un vagon.

„Taf-ul nu a putut fi furat. Lucrau acolo 2-3 săptămâni, o lună, tot aceiași oameni cu el. Accidentul s-a petrecut pe partida patronului, în raza cantonului meu. Nu știu dacă oamenii lucrau la negru, eu nu aveam dreptul de a-i verifica. Eu îi verificam numai în parchet. (reporter: De câte ori i-ați văzut pe acei oameni în canton?) De câte ori am fost, erau tot acolo, de 3-4 ori. (reporter: În ce perioadă?) O lună, cam așa. Nu pot să vă spun exact perioada. Într-o lună de 3-4 ori i-am văzut. (reporter: Unde erau cazați muncitorii?) În vagonul acela, chiar la rampă. Lângă rampă aveau un vagon dormitor”, precizează pădurarul, martor că taf-ul nu a fost furat de muncitorul care a murit.

Dacă ar fi real ceea ce spune pădurarul, și autoritățile ar trebuie să verifice urgent, am avea în față un caz clasic de mușamalizare. Mergând pe scenariu, Florin Octavian Fărcaș s-a făcut că cercetează accidentul de muncă și a ajuns la concluziile patronului firmei de exploatare forestieră. Odată acuzat mortul de furt, patronul firmei de exploatare răsuflă ușurat pentru ca s-a acoperit, nu trebuie să justifice motivul pentru care acel om a sfârșit tragic în partida sa de exploatare. Și dacă ar fi să dăm crezare altor zvonuri, văduvei i s-ar fi promis 5.000 de lei în schimbul tăceri că soțul muncea la negru, dar ar fi primit numai 2.500 într-un final.

Avocatul clujean Călin Merca spune că dosarul morții muncitorului poate fi redeschis, având în vederea declarația martorului. Pentru ca acest lucru să se întâmple, cineva trebuie să se sesizeze din oficiu.

Călin Merca – avocat

„Un dosar de urmărire penală poate fi redeschis conform art. 335 Cod Proc. Pen., dacă se constată ulterior de către procurorul ierarhic superior celui care a dispus clasarea că nu a existat împrejurarea pe care se întemeia clasarea, caz în care infirmă ordonanța de clasare și dispune redeschiderea urmăririi penale. Dacă apar fapte sau împrejurări noi din care să rezulte că această împrejurare pe care se baza clasarea a dispărut, procurorul ierarhic superior revocă ordonața de clasare și dispune redeschiderea urmăririi penale. Redeschiderea urmăririi penale poate avea loc până la data împlinirii prescripţiei speciale a răspunderii penale.

În opinia mea, o declarație de martor care infirmă starea de fapt reținută în ordonanța de clasare poate fi considerată ca fiind un temei suficient pentru redeschiderea urmăririi penale, acest lucru fiind chiar de bun simț în cazul unor infracțiuni grave ce au avut ca rezultat pierderea unei vieți omenești.

Curtea Constituțională a arătat în Decizia 456/2016 că: Dispoziţiile art. 335 alin. (1) din Codul de procedură penală constituie aplicarea de către legiuitor a principiului aflării adevărului, prevăzut la art. 5 din Codul de procedură penală, ce are la bază imperativul înfăptuirii justiţiei”, spune avocatul clujean Călin Merca.

ACTUAL POLIȚIST, FOST JANDARM, CU APUCĂTURI DE INTERLOP

Nu este pentru prima dată când Florin Octavian Fărcaș este acuzat de faptul că a avut un comportament agresiv. În materialele publicate de-a lungul timpului, am prezentat mărturiile oamenilor din Valea Ierii. Fie victimele lui Fărcaș au prins curaj și au vorbit, fie martorii.

Am intrat în posesia unei înregistrări în care Florin Octavian Fărcaș admite că l-a amenințat pe un alt bărbat că îi va rupe picioarele. Totul pentru că îl consideră informator al Direcției Naționale Anticorupție. Înregistrarea, mai jos ↓. ATENȚIE, limbaj licențios!

Autoritățile competente se pare că sunt surde și oarbe în fața evidențelor și a relatărilor oamenilor. Dar, da … A stat cineva de vorbă cu oamenii în afară de ofițerii Direcției Generale Anticorupție? Se pare că nu, altfel întreaga încrengătură de la nivelul comunei Valea Ierii era distrusă de mult, dacă există așa cum susțin unii oameni. Ofițerii DGA îl acuză pe șeful Postului de Poliție Valea Ierii, Florin Octavian Fărcaș, de luare și dare de mită. Dosarul deschis de DGA în 2016 a fost trimis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj și acolo a rămas. În ce stadiu? Știm doar pe surse, procurorul a decis să păstreze tăcerea și să nu comunice nimic. Nici măcar de ce durează din 2016 cercetările și până în 2019 nu există soluție.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră înregistrată la această unitate de parchet în data de 11.02.2019, vă comunicăm că informaţiile de natura celor solicitate nu pot face obiectul comunicării publice, în conformitate cu art.12 din Legea 544/2001”, se arată în răspunsul primit de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj.

Iată solicitarea ZIARUL CLUJEAN către Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj. (solicitare și răspuns din luna februarie 2019)

„În baza legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public, vă rugăm să ne comunicați următoarele:

1. Starea cercetării în dosarul penal care îl vizează pe șeful Postului de Poliție Valea Ierii, domnul Fărcaș Florin Octavian. Numărul de dosar deținut de noi s-ar putea să nu fie cel corect, respectiv 76/P/2018 și s-ar afla în lucru la domnul procuror Boțogan. 

2. Care sunt faptele pentru care este cercetat domnul Fărcaș Florin Octavian?

3. În ce constau infracțiunile? Înțelegem că este vorba de dare și luare de mită. Dacă sunt alte infracțiuni vă rugăm să precizați. 

4. În ce context au fost săvârșite infracțiunile?

5. Înțelegem că dosarul este deschis din data de 10.10.2016. Care este motivul pentru care durează atât de mult cercetările?

Informațiile solicitate mai sus sunt de interes public, în opinia noastră, asta în contextul în care domnul Fărcaș este acuzat, prin plângere penală înregistrată la Parchetul Tribunalului Cluj, de săvârșirea infracțiunii de loviri și alte violențe și comportament abuziv, urmând ca alte eventuale infracțiuni să fie încadrate de către procuror. Totodată, menționăm că domnul Fărcaș deține o funcție publică, iar acuzațiile aduse împotriva dânsului de către diverși cetățeni trebuie lămurite inclusiv în spațiul public, cu respectarea prezumției de nevinovăție. 

Pentru a oferi opiniei publice răspunsuri concrete, care corespund adevărului, ne bazăm pe răspunsurile dumneavoastră”.

Numai că, după cum ați văzut, procurorul s-a făcut că plouă. Spre exemplu ar fi de interes public să aflăm de ce durează atât de mult cercetarea penală, dar procurorul a băgat toată solicitarea pe un articol din Legea 544/2001, care spune că faza de cercetare penală nu este publica. Bine, bine, cercetarea penală nu are caracter public. Dar de ce durează cercetarea penală din 2016 până în 2019? Unele fapte se prescriu. Activitatea procurorului și a organelor de cercetare penală nu se încadrează în faza de urmărire penală, drept urmare informațiile au caracter public. În definitiv, dacă tot îi plătim din banii publici avem pretenția să știm ce fac, ce muncesc, cât muncesc. Sau de ce nu muncesc, după caz.

Urmărim subiectul!

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata