Take a fresh look at your lifestyle.

DSP Cluj, cele mai importante sfaturi pentru a evita problemele de sănătate de Crăciun şi Revelion

0

spitalAvând în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Cluj atenţionează cetăţenii cu privire la riscurile asupra sănătăţii publice:

produsele alimentare consumate cu preponderenţă in perioada sărbătorilor de iarnă (carne de porc şi preparate traditionale din carne de porc, produse de patiserie şi cofetărie, băuturi alcoolice, etc) şi nu numai acestea, trebuie să fie achiziţionate numai din surse autorizate sanitare şi sanitar veterinar.

desfacerea lor către consumatori se permite numai în spaţii amenajate corespunzător, autorizate sanitar, dotate cu spaţii frig pentru produsele perisabile (ouă, brânzeturi şi lactate, carne şi preparate din carne, produse de cofetărie).
în momentul achiziţiei produselor alimentare, cetăţenii trebuie să verifice aspectul organoleptic, în cazul celor ambalate prezenţa etichetelor cu elemente de identificare a producătorului, ambalatorului, ingredientele, termenul de valabilitate.

se recomandă moderaţie în consumul preparatelor bogate în grăsimi, sare, zahăr, a băuturilor alcoolice, mai ales pentru persoanele cu afecţiuni cronice (diabet, gastrite, ulcer, hipertensiune arterială).
se recomandă activitate fizică uşoară pentru evitarea sedentarismului şi hidratare corespunzătoare (apă, ceai, sucuri naturale).

în vederea prevenirii îmbolnăvirilor cauzate de parazitul Trichinella spiralis, pentru populatia care sacrifică porcine în gospodăria proprie, se recomandă consumul cărnii de porc numai după examenul trichinoscopic efectuat de către medicul veterinar şi excluderea infestării cărnii cu parazitul respectiv.

In perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă personalul Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Cluj desfăşoară acţiuni de control tematic în unităţile de comercializare a alimentelor, de alimentaţie publică şi de producţie alimentară.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata