Take a fresh look at your lifestyle.

După mafia lemnului vine rândul animalelor din pădurile noastre. Ministerul Mediului scade tarifele de vânătoare pentru străini!

0

ursiGrațiela Gavrilescu, ministru la Ministerul Mediului sub coordonarea Guvernului Ponta, vrea să dea un Ordin de ministru prin care să scadă tarifele de vânătoare pentru cetățenii străini. Tariful ar urma să fie scăzut pentru animalele mari, ucise în pădurile noastre.

Când toate țările din Uniunea Europeană își protejează pădurile și animalele care trăiesc în ele, România vrea, prin Ordin de ministru, să scadă tarifele și astfel să încurajeze vânătoarea în pădurile țării. Culmea, speciile rare s-au ieftinit.

De exemplu, pentru un urs mediu, vânătorii din alte ţări vor da şi cu 3.000 de euro mai puţin faţă de cât dau acum.

După 14 ani, în care tarifele au rămas neschimbate, noul Ordin de ministru cu preţurile minimale pentru vânătoare valabile în cazul cetăţenilor străini ar putea intra în vigoare de luna viitoare.

Cea mai mare diferenţă este în cazul unui urs de 400 de puncte, adică nici prea mare, nici prea mic. Cei care vor să împuşte un astfel de exemplar, vor da numai 4.000 de euro, în loc de 7.000, în prezent, relatează protv.

Punctajul este dat de măsurători, după standardele internaţionale. Şi urşii mai puţin valoroşi s-au „ieftinit” cu 2.000 de euro. În plus, vânătorul plăteşte cu 500 de euro mai puţin pentru un animal pe care l-a rănit, dar nu a reuşit să-l prindă.

Modificările vin în contextul în care acum o lună pe reţelele de socializare au circulat scene şocante, cu animale ucise, se pare, de vânători străini. Imaginile au stârnit furia opiniei publice.

În cazul cerbului comun, „reducerile” sunt de 300 până la 700 de euro, în funcţie de mărimea trofeului. Cele mai valoroase şi mai rare exemplare au, culmea, cele mai ample tăieri de preţuri.

Pentru mistreţii care intră în bătaia puştii apar scăderi de 50 de euro pe toate categoriile în nouă grilă aflată în dezbatere publică.

Administratorii fondurilor de vânătoare susţin modificările Ministerului: „Ele sunt tarife de plecare. Ele se fixează în funcţie de cerere şi oferta şi de preţul internaţional. Deci, plecând de la serviciile oferite, de la tipul de vânătoare pe care-l oferă, aceste tarife pot fi mari sau mici, în funcţie de interesul pe care-l ai faţă de specie. Dacă tu vrei să protejezi o anumită specie, atunci pui tarife mari.”

La noi, doar Marmota s-a scumpit cu 100 de euro, iar ciocârliile vor putea fi vânate doar câte 50 pe zi, de persoană, faţă de 100, acum. Anual, peste 3.000 de străini vânează în România.

Nouă grilă de preţuri este în dezbatere publică.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata