Take a fresh look at your lifestyle.

Efect de domino – Polițiștii și profesorii încep protestele după ce salariile din sistemul sanitar au fost mărite

0

politistiDecizia Guvernului Ponta de a majora doar salariile personalului sanitar cu 25% de, la 1 octombrie, a declanşat imediat reacţii în rândul angajaţilor din învăţământ și poliție. Sindicatele din educaţie salută decizia Executivului, dar solicită ca şi dascălii să beneficieze de acelaşi tratament. După profesori a venit şi rândul poliţiştilor. Liderul celui mai important sindicat al breslei cere, de asemenea, creşterea salariilor pentru angajaţii de la Interne. Profesorii și polițiștii spun că dacă nu li se măresc și lor salariile vor ieși în stradă fără doar și poate.

Polițiștii au fost cei mai fermi în cerința lor. Iulian Surugiu, președintele SNAP, a declarat la România TV că dacă salariile agenților de poliție nu se măresc, cu cel puțin 25 %, vor ieși în stradă să protesteze.

„Nu amenințăm. O spunem ferm! Dacă nu se măresc și salariile polițiștilor cu minim 25 % vom ieși în stradă. Nu ne mai lăsăm amăgiți ca la 1 iulie, când am primit la norma de hrană 3 lei și doi ne-au fost luați înapoi”, a spus Iulian Surugiu.

Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, cere și mai mult de la Guvern. Acesta spune că polițiștii vor o majorare a salariilor cu 70 %.

„Dorim același procent și aceleasi etape de majorare. Nu vrem să intrăm în conflict nici cu medicii, nici cu profesorii. Mâine (miercuri – n.r) la ora 9.00, are loc o întâlnire pe această temă. Am luat legătura cu ministerul de Interne. Văzând această precipitare a evenimentelor, sigur că și noi solicităm același lucru. Și ni se pare normal și pentru educație. Suntem pilonii de baza în statul român – sănătate, siguranță, educație. Solicităm o mărire de 70% a salariilor polițiștilor”, a declarat Dumitru Coarnă.

Anunţul favorabil medicilor a stârnit reacţia sindicatelor din educaţie și poliție, care cer, la rândul lor, salarii mărite. Altfel, ameninţă cu proteste la început de an şcolar, iar polițiștii spun că nu durează mult și ies în stradă. Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” transmite Executivului că orice întârziere în asigurarea unei creşteri salariale substanţiale în sistemul educaţional va avea efecte negative în anii următori.

„În toate discursurile publice reprezentanţii Guvernului au declarat că educaţia şi sănătatea vor fi prioritare. Observăm că jumătate din promisiuni au fost îndeplinite, prin decizia de astăzi. Aşteptăm ca, în perioada imediat următoare, să avem o întâlnire cu prim-ministrul pentru a stabili şi majorările din educaţie. Considerăm că trebuie, în regim de urgenţă, finalizate discuţiile privind proiectul Legii salarizării bugetarilor, astfel încât de la 1 octombrie a.c., şi angajaţii din învăţământ să beneficieze de majorări în concordanţă cu importanţa activităţii prestate. În condiţiile în care observăm că anumite categorii de salariaţi precum demnitarii, parlamentarii şi funcţionarii din aparatul central al Guvernului şi al preşedinţiei sunt favorizate, ne întrebăm care sunt de fapt priorităţile politicienilor”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, potrivit Mediafax.

Federaţia avertizează membrii Guvernului că majorările salariale acordate în ultima perioadă unor categorii de personal în detrimentul altora au dus deja la o exacerbare a stării de nemulţumire în rândul angajaţilor din învăţământ, care poate conduce la posibile acţiuni de protest cu ocazia începerii noului an şcolar, potrivit aceleiaşi surse.

Citește și

SPUNE CE CREZI

Adresa de email nu va fi publicata